Fudbalska reprezentacija Španije počeće u ponedeljak odbranu titule šampiona Evrope, posle nedelje koju su obeležili skandali i teški i neočekivani poraz.

Španija će u prvom kolu igrati protiv Češke, u ponedeljak od 15.00 u Tuluzu.

Utakmica dolazi posle skandala u kom je golman Španije David De Hea optužen da je uključen u lanac prostitucije.

De Heino ime se pojavilo u sudskim spisima u sklopu policijeske istrage, koja uključuje i jednog reditelja pornografskih filmova. On je negirao bilo kakve nezakonite radnje i ukazao da će tužiti sve koji su ga optuživali.

Povezana vest:  Vukićević napustio Vojvodinu

Umesto da se koncentriše na fudbal i utakmicu protiv Češke, glavna tema u španskom timu je problem De Hee. Ipak, njegovi saigrači pokušavaju da taj problem sklone sa strane.

-Ovo ću reći samo jednom. Ne želimo da govorimo o ovom pitanju. Uopšte ništa nećemo reći – rekao je reprezentativac Aric Aduriz španskim medijima.

De Hea se sa Ikerom Kasiljasom bori za mesto prvog golmana i još je nejasno kako će skandal uticati na izbor Visentea Del Boskea za utakmicu u ponedeljak. Selektor je branio svog igrača, ali nije otkrio da li će on početi.

Povezana vest:  Kolarov: Siti je i dalje najbolji tim u Premijer ligi

Takođe, Španiju je potresao i neprijatan poraz od Gruzije, 137. reprezentacije na rang listi FIFA, u poslednjoj proveri pred kontinentalni šampionat.

-Samo želimo da počne utakmica. Istina je da smo dobili težak udarac od Gruzije, ali bolje da se to tada desilo nego tokom Evropskog prvenstva – rekao je vezista španskog tima Koke.

Ipak, i Češka nije imala prijatno iskustvo u poslednjoj proveri pred šampionat, pošto je poražena sa 2:1 od Južne Koreje u pragu, ekipe koju je Španija nekoliko dana pre toga deklasirala sa 6:1.

Povezana vest:  SVETSKO PRVENSTVO - ITALIJA-1990, "Ziheraški" fudbal i proboj Afrike

Španija nije izgubila takmičarsku utakmicu od oktobra 2014. godine i poraza od Slovačke. Del Boskeova ekipa će pokušati da vrati fudbalski primat posle razočaravajućeg nastupa na Svetskom prvenstvu u Brazilu, gde je bila prvi favorit.

Pored Španije i Češke, u Grupi D su još Turska i Hrvatska, koje će se u prvom kolu sastati u nedelju u Parizu.