rori_falon_zeland_radoslav_zabavnik_slovackaSP JUŽNA AFRIKA

Bez pobednika u meču Slovaka i Novozelanđana

 

Debitant na Svetskom prvenstvu ekipa Slovačke i fudbalska reprezentacija Novog Zelanda podelili su danas bodove u meču završenom 1:1, u drugoj utakmici prvog kola Grupe F na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Prvi gol u meču na stadionu Rojal Bafokeng postigao je Robert Vitek u 50. minutu glavom, na centaršut sa desne strane saigrača Stanislava Šestaka. Izjednačio je Novozelanđanin Vinston Rid u 93. minutu, takođe glavom, na centaršut Šejna Šmelca.

Ekipa iz Slovačke nije uspela da prvi meč na Svetskom prvenstvu završi pobedom, iako je vodila do trećeg minuta nadokande vremena. Gol koji je postigao Rid u 93. minutu, u prvom susretu dve ekipe, je prvi pogodak na aktuelnom Svetskom prvenstvu koji je postignut nakon isteka regularnih 90 minuta.

Povezana vest:  BELGIJA, SUPERKUP, Andrleht pobednik

Prvo poluvremene proteklo je u blagoj inicijativi Slovačke, ali bez takozvanih stopostotnih šansi za gol.

Novozelanđani su pokušali da stignu do gola preko Krisa Kilena koji je u petom minutu šutirao glavom, a najbolju priliku imali su u 38. minutu kada je Šejn Šmelc šutirao iskosa sa leve strane, ali je golman vrhovima prstiju izbacio loptu van terena, mada sudije posle toga nisu dosudile korner za Novi Zeland.

Slovačka je imala nekoliko poluprilika u prvom poluvremenu preko Vladimira Vajsa u šestom minutu, zatim Mareka Hamšika koji je u 22. minutu šutirao dijagonalno preko gola sa ivice kaznenog prostora, dok je u 35. minutu Robert Vitek je šutirao jako preko gola sa velike udaljenosti.

Povezana vest:  Galijani: Ibrahimović ovog leta menja samo broj na dresu

Dve najveće prilike Slovaci su propustili u 28. minutu kada je Stanislav Šestak, posle duplog pasa sa Vladimirom Vajsom, šutirao preko gola iz šesnaesterca, dok je dva minuta pre kraja poluvremena Marek Hamšik šutirao pod prečku sa 20-ak metara, ali je golman ekipe Novog Zelanda uspeo da izbaci loptu u korner.

U drugom poluvremenu Slovačka je do gola imala inicijativu, dok se nakon toga povukla na svoju polovinu i taktiku bazirala na kontranapadima. Iako su gubili 1:0, Novozelanđani nisu imali naročitih prilika za postizanje gola.

Povezana vest:  Manćini razočaran porazom

Najbliži da promeni rezultat bio je slovački reprezentativac i strelac prvog gola Vitek. U kontranapadu četiri slovačka igrača protiv trojice Novozelanđana, Stanislav Šestak je dobacio do Viteka koji se našao sam ispred gola, ali je oklevao da šutira i tako omogućio defanzivcu protivničke ekipe da loptu izbaci u korner.

U poslednjim trenucima meča, Novozelanđanin Šmelc pronašao je centaršutom saigrača Rida, koji je potpuno sam u šesnaestercu ubacio glavom loptu u mrežu Slovačke.

Utakmica je završena sa tri žuta kartona. U ekipi Slovačke javnu opomenu dobio je Zdeno Štrba u 55. minutu, dok su u reprezentaciji Novog Zelanda „požuteli“ Toni Lokhed u 42. minutu i u 93. minutu Vinston Rid, zbog radovanja posle gola.