Svetska fudbalska federacija (FIFA) kritikovala je danas „idiotske izgrednike“ što su izazvali „sramne scene“ poslednjih nekoliko dana u Marselju, tokom Evropskog prvenstva.

FIFA je danas popodne objavila saopštenje, nedugo pošto je UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Rusije (RFU) zbog nereda i rasističkih ispada njenih navijača na stadionu Velodrom u Marselju, tokom i posle utakmice Engleska-Rusija (1:1).

Incidenti na utakmici usledili su nakon tri dana huliganskih sukoba u Marselju, u kojima su učestvovali ruski, engleski i francuski izgrednici.

Povezana vest:  Krunić: U Almatiju ćemo popraviti utisak

-FIFA snažno osuđuje bilo koji vid nasilja, i nalazi da je potpuno neprihvatljivo gledanje takvih sramnih scena na fudbalskim mečevima i oko njih. Za nerede je kriva manja grupa idiotskih izgrednika koji nemaju veze sa fudbalom i sa pravim navijačima – navodi se u saopštenju FIFA.

Obezbeđenje meča kritikovano je posle nereda, pošto policije maltene nije bilo na stadionu, redari su bili loše raspoređeni, a suparničke navijače razdvajala je samo tanka pregrada.

Povezana vest:  Prosinečki: sledi lakši deo posla

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Francuske Pijer-Anri Brande rekao je danas da organizatori turnira moraju da brzo reaguju i da spreče ponavljanje takvih problema, kao i da će njegovo ministarstvo biti neumoljivo kada je ova situacija u pitanju.

-Neprihvatljivo je da se zabranjeni odnosi mogu unositi na stadion – rekao je Brande.

On je rekao da je većina huligana koja je učestvovala u trodnevnim neredima u Marselju bila od ranije poznata britanskoj i ruskoj policiji, ali i da oni nisu bili među 3.000 ljudi kojima je zabranjeno da ulaze u Francusku tokom trajanja turnira.

Povezana vest:  I Van Basten na listi kandidat za trenera AC Milana