spanija_fudbal_logo.jpgSP JUŽNA AFRIKA

Španci i Švajcarci za kraj prvog kola na Mundijalu

 

Sutrašnjim susretom najboljih fudbalera Španije i Švajcarske u Durbanu završava se prvo kolo na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, a dve evropske selekcije važe za favorite u H grupi u konkurenciji Čilea i Hondurasa.

Španija je doputovala u Južnu Afriku kao veliki favorit, a javnost širom sveta očekuje od izabranika Visentea Del Boskea da odigraju na visokom nivou i zabave publiku koja do sada nije imala mnogo prilike da uživa u lepim potezima, kao i da prvi put u istoriji osvoje planetarni tron.

Sve to pomalo deluje i čudno kada se ima u vidu da reprezentativci Španije nemaju bas razloga da se ponose tradiicijom na dosadašnjim Mundijalima, pošto je najveći domet ove selekcije četvrto mesto osvojeno davne 1950. godine u Brazilu.

Gotovo sve ostale „španske priče“ sa velikih takmičenja ličile su jedna na drugu – tim sa puno zvezda i znalaca na terenu, česta nesloga među igračima iz različitih regija… i na kraju su uvek rezultirale plasmanom ispod realnog kvaliteta tima.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Keiroš zadovoljan, Kim Jong Hun preuzeo odgovornost

Stvar se iz korena izmenila pre dve godine na šampionatu Evrope u Austriji i Švajcarskoj, kada je ekipa na čelu sa vremešnim selektorom Luisom Aragonesom na efektan način stigla do evropskog trona.

Pred početak Mundijala u Južnoj Africi niko se ne osvrće na povrede Fernanda Toresa i Andresa Inijeste, na drugačije vremenske uslove koji sada vladaju u zemlji domaćina šampionata i na motivaciju protivnika, već svi govore samo o „zlatu“.

Povreda kolena od koje se Tores još oporavlja uslovila je da Del Boske modifikuje taktiku za premijerni meč sa Švajcarcima, pa će David Vilja najverovatnije biti usamljen u napadu sa jakim zaleđem. Čak petorica Španaca igraće u veznom redu, a među njima i oporavljeni Inijesta.

Povezana vest:  Petrović odredio članove stručnog štaba

-Naš prvi protivnik deluje veoma kompaktno na terenu. Iza sebe ima odlično odrađene kvalifikacije, kao i mnogo godina zajedničkog igranja u državnom timu – ocenio je Del Boske.

Crvenu furiju može da zabrine podatak prema kome poslednja dva evropska šampiona nakon osvajanja kontinentalnog trona nisu nastavila sa odličnim rezultatima.

Francuska je 2002. na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji takmičenje završila u prvom krugu bez postignutog gola, dok se četiri leta kasnije Grčka nije ni kvalifikovala na šampionat u Nemačkoj.

Švajcarci su nakon debakla na „Euru 2008“, čiji su bili suorganizatori, okrenuli novi list, a iskusni selektor Otmar Hicfeld na okupu ima veoma marljive igrače sa kojima može da sprovede u delo svoje taktičke zamisli.

Povezana vest:  Aguero propušta utakmicu sa Čelsijem, Mendi pauzira do aprila

U prvom kolu neće moći da računa na iskusnog Alesandra Freja, kao i na prvotimca Vesthema Valona Behramija. Očekuje se da u napadu zaigraju u tandemu Blejz Nkufo i Eren Derdijok.

Poslednji put sutrašnji rivali sastali su se pre 16 godina u osmini finala šampionata u SAD, kada je Španija ubedljivo pobedila sa 3:0.

Utakmica Španija – Švajcarska igra se sutra od 16 časova na stadionu „Mozes Mabhida“ u Durbanu, a sudiće Hauard Veb (Engleska) sa sunarodnicima Daerno Kenom i i Majklom Malarkijem.

Verovatni sastavi:

Španija: Kasiljas, Serhio Ramos, Pike, Pujol, Kapdevila, David Silva, Ćavi Alonso, Ćavi, Buskets, Inijesta, David Vilja.

Švajcarska: Benaljo, Grihting, Lihtštajner, Senderos, Cigler, Barneta, Inler, Hugel, Želson Fenandeš, Derdijok, Nkufo.