marsel_bijelsa_selektor_cileSP JUŽNA AFRIKA

Čile protiv Hondurasa za prvu pobedu nakon 48 godina

 

U prvoj utakmici prvog kola H grupe Svetskog prvenstva u Južnoj Africi sutra se u Nelsprojtu sastaju selekcije Čilea i Hondurasa, a tim iz Južne Amerike će pokušati da dođe do pobede tačno 48 godina nakon poslednjeg trijumfa na Mundijalu.

Reprezentacija Čilea je 16. juna 1962. ostvarila najveći uspeh u istoriji tamošnjeg fudbala, pošto je kao domaćin završnog turnira osvojila bronzanu medalju pobedom nad Jugoslavijom (1:0).

Od tada su Čileanci nastupili još četiri pita na planetarnoj smotri i odgrali 13 utakmica ali nisu ostvarili nijednu pobedu, što je svakako zabrinjavajuća statistika pred okršaj sa Hondurasom.

Poslednji put Čile je na šampionatu sveta nastupio pre 12 godina u Francuskoj, kada su im tri remija u grupi sa Italijom, Kamerunom i Austrijom bila dovoljna za plasman u osminu finala.

Generacija čileanskih fubalera koja je izborila učešće na prvenstvo u Južnoj Africi veoma je motivisana da startuje pobedom, a stručnjaci hvale njihovu upornost i dobre igre koje su prikazali tokom kvalifikacija.

Povezana vest:  Prosinečki: Nisam zadovoljan, bilo je dosta propusta

Posle dva neuspešna kvalifikaciona ciklusa Čile ne samo da se našao ponovo među 32 najbolje selekcije, već je borbe u Južnoj Americi završio u velikom stilu, odmah iza neprikosnovenog Brazila.

-Statistički podaci, tradicija i zanimljivosti sa prethodnih Mundijala za moje reprezentativne saigrače i mene su u drugom planu. Najvažnije je da dobro počnemo nadmetanje u Južnoj Africi – istakao je odbrambeni fudbaler Gonsalo Jara.

On smatra da su Čileancima neophodna tri boda u duelu sa Hondurasom i da nije bitno na koji će način doći do trijumfa u derbiju Latinske Amerike.

-Voleli bismo da odigramo dobro i zabeležimo pobedu – poručio je 25. godišnji član engleskog Vest Bromvič Albiona.

Selektor Čilea Marselo Bijelsa očekuje izveštaj lekara o oporavku najboljeg strelca ovog tima u kvalifikacijama i lidera na terenu Umberta Suaza, za koga se nada da će sutra biti od velike pomoći saigračima.

Povezana vest:  Felipe Melo ostaje u Galatasaraju, ništa od prelaska u Inter

Suazo je juče odradio trening zajedno sa ostatkom tima, ali je Bijelsa najavio da postoji mogućnost da ga odmori za kasnije okršaje sa Španijom i Švajcarskom.

U sličnoj situaciji kao i argentinski trener na klupi Čilea nalazi se i Rejinaldo Rueda, Kolumbijac koji predvodi najbolje fudbalere Hondurasa.

Nejgov glavni adut, takođe, se preziva Suazo i slično kao njegov prezimenjak Umberto i David ima problema sa povredom, ali je njegovo igranje sutra mnogo izvesnije.

Rueda je u malenom Hondurasu postao heroj, a zbog izvanrednih zasluga za fudbal u toj centralnoameričkoj državi dobio je državljanstvo što se smatra kao velika počast.

Honduras je pre 28 godina igrao veoma dopadljivo, ofanzivno i bez respekta prema favorizovanim rivalima na Mundijalu u Španiji, a nakon žestokih okršaja u grupi sa domaćinom, Severnom Irskom i Jugoslavijom iako nisu obezbedili plasman u drugi krug pobrali su neskrivene simpatije ljubitelja fudbala.

Povezana vest:  Predsednik FA Engleske Dajk: Dobio sam šest satova

U međuvremenu Honduras nije zabeležio nikakav značajan rezultat na međunarodnoj sceni, pa je meč sa Čileom prilika da se najzad uradi nešto više.

-Tim nije trenutno u najboljem stanju, ali kada utakmica počne na sve se zaboravlja i neke stvari se same od sebe uklope – napomenuo je Rueda.

Oba sutrašnja rivala smatraju da im je međusobni duel idealna prilika da se zabeleži trijumf, pošto prema evropskim selekcijama iz H grupe gaje veliki respekt.

Utakmica Čile – Honduras igra se sutra od 13.30 časova na stadionu „Mbombela“ u Nelsprojtu. Sudiće Edi Mejle sa Sejšelskih Ostrva, kome će pomagati Evaris Makunde (Kamerun) i Bećir Hasani (Tunis).

Verovatni sastavi:

Čile: Bravo, Isla, Medel, Ponse, Vidal, Karmona, Milar, Fernandes, Paredes, Bjusežur i Sančes.

Honduras: Valadares, Sabiljon, Čaves, Figeroa, Izakire, Tursios, Palasios, Gevara, De Leon, Pavon i Suazo.