Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je danas huligansko nasilje na Evropskom fudbalskom prvenstvu u Francuskoj, i upitao se ironično „kako 200 Rusa mogu da prebiju hiljade Engleza“.

-Nasilje ruskih i engleskih navijača je budalaština. Sad kad sam to rekao, moram da kažem i da ne razumem kako 200 naših navijača može da prebije nekoliko hiljada Engleza. Mislim da se više pažnje pridaje tučama navijača, a manje fudbalu. Žao mi je što je tako – rekao je Putin na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Povezana vest:  Štrbac napustio klupu Napretka

Ruski predsednik je pozvao i francuske vlasti da zakon primenjuju jednako na sve umešane u nasilje.

-Pristup organa vlasti bi trebalo da bude isti za sve izgrednike – rekao je Putin.

Ruske vlasti su poslednjih dana kritikovale hapšenje ruskih navijača, naročito onih uhapšenih u blizini Kana.

U tuči navijača prošle subote u Marselju izmedju Rusa i Engleza povredjeno je 35 osoba, od kojih su skoro svi Britanci. Medju njima je i dvoje teže povredjenih.

Povezana vest:  Partizan bez trenera, čeka se Stolica

Francuske vlasti su u utorak u Kanu uhapsile 43 osobe. To je izazvalo diplomatske tenzije sa Moskvom, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da je to apsolutno neprihvatljivo.

U četvrtak je troje ruskih huligana osudjeno na zatvorske kazne od godinu dana, godinu i po i dve godine. Oni su odmah prosledjeni na izdržavanje kazne.

Povezana vest:  Morati: Gvardiola nam nije u planu

Krivični sud u Marselju je od početka Eura osudio još devetoro ljudi: šest Engleza, dva Francuza i jednog Austrijanca na kazne od mesec dana do godinu dana zatvora.