Fudbaleri Crvene zvezde igraće protiv pobednika duela između Valete i Toršavna u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, odlučeno je danas žrebom u Nionu.

Zvezda će prvu utakmicu igrati kao gost.

Prva utakmica igraće se 12. ili 13. jula, a revanš sedam dana kasnije u Beogradu.

Valeta sa Malte i Toršavn sa Farskih ostrva prethodno će igrati u prvom kolu kvalifikacija 28. ili 29. juna i 5. ili 6. avgusta.

Valeta je u sezoni 2015/16 osvojila 23. šampionsku titulu na Malti i po tome je treći najuspešniji tim na ostrvu. Valeta je ovojila i 13 trofeja u Kupu i 10 u Superkupu. Taj klub je često igrao u kvalifikacijama za evropska takmičenja protiv velikih evropskih ekipa, Juventusa, Rendžersa, Lidsa. U sezoni 2012-2013 Valeta je igrala protiv Partizana u kvalifikacijama za Ligu šampiona i izgubila ukupnim rezultatom 7:2.

Povezana vest:  ODIGRANO ČETVRTO KOLO ZLATNE LIGE U FUTSALU, Pobede Sapiensa i Energoprojekta

Kako se navodi na sajtu Zvezde, pored domaćih igrača, prvi tim Valete obiluje i strancima, u ekipi je nekoliko Brazilaca, Argentinaca i jedan Nigerijac. Prva zvezda tima je Mifsud, domaći igrač s bogatim međunarodnim iskustvom. Prethodnu sezonu Valeta je osvojila titulu sa četiri boda više od Hibernijana.

Toršavn je najtrofejniji klub sa Farskih ostrva. Takmičenje na Farskim ostrvima se igra po sistemu proleće-jesen, što znači da je u toku. Toršavn je osvajao titule 2014. i 2015. godine, ali ove sezone mu ne ide tako dobro – posle 15 odigranih kola nalazi se na četvrtoj poziciji sa devet bodova zaostatka za liderom.

Povezana vest:  Žoze Murinjo: Pozdravio bih dolazak Van Nistelroja

Toršavn u Evropi ima mnogo manje iskustva od Valete, najteži protivnici sa kojima se sastajao bili su Dinamo iz Moskve, Genk i Fenerbahče. Dva puta u istoriji su prošli prvo kolo u kom su igrali, protiv islandskog IBV-a i protiv Birkirkare sa Malte. To je bilo pre 10 godina, a od tada nema uspeha na evropskoj sceni. U dve vezane sezone klub je ispadao od predstavnika Severne Irske, Linfilda, a u poslednjim kvalifikacijama za Ligu šampiona od predstavnika Velsa, isto kao i Valeta.

Povezana vest:  Mihajlović vratio Matića i Maksimovića

U dve sezone (1997-1999) trener Toršavna je bio Tomislav Sivić, bivši igrač Crvene zvezde. Što se tiče igračkog kadra, klub se uglavnom oslanja na domaće igrače, uz dodatak po jednog Poljaka i Danca.