dragan_dzajic_i_dresPodignuta optužnica protiv bivših čelnika Crvene zvezde

 

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv bivših čelnika Crvene zvezde Dragana Dzajića, Vladimira Cvetkovića, Miloša Marinkovića zbog zloupotrebe službenog položaja, saopšteno je danas iz Višeg suda u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, optužnicom koja je juče podignuta, obuhvaćen je i Ranko Stojić (sportski menadžer) kome se na teret stavlja isto krivično delo.

Optuženima se na teret stavlja da su protivpravno prisvojili novac od transfera četiri igrača Crvene zvezde.

O eventualnim pregovorima okrivljenih ili njihovih branilaca na optužnicu odlučivaće Krivično vanpretresno veće Višeg suda.

Povezana vest:  FIFA: Za volontere na SP već konkurisalo 37.000 ljudi

Ukoliko u zakonskom roku od osam dana od dostavljanja optužnice okrivljenima i njihovim braniocima, prigovor ne bude izjavljen, postupajući predsednik veća će u najkraćem roku odrediti datum glavnog pretresa.

Kako prenose mediji, četvorica okrivljenih osumnjičeni su da su protivpravno prisvojili novac od transfera četiri Zvezdina igrača u ukupnoj vrednosti od 7,12 miliona evra, 8,5 miliona maraka i dva miliona dolara.

Prema navodima u optužnici do koje je „Politika“ došla, Džajić, Cvetković i Marinković terete se da su u periodu od jula 2001. do marta 2002. godine iskoristili odgovorne položaje kako bi transferom Gorana Drulića iz Zvezde u špansku Saragosu nelegalno prisvojili 5,12 miliona evra.

Povezana vest:  BEOTON SUPERKUP, JP EMS-EI i Crveni igraju za trofej Kupa

U slučaju transfera Perice Ognjenovića u španski Real Madrid, tužilaštvo navodi sumnju da su oni prisvojili dva miliona dolara tako što su sa španskim klubom dogovorili transfer vredan četiri miliona dolara, pri čemu je Real na Zvezdin račun trebalo da uplati tri miliona, a još milion na račun ciriške banke za koji se ispostavilo da pripada Cvetkoviću.

U januaru 2000. godine Real je Zvezdi uplatio dva miliona, a trojica optuženih su, kako se navodi u optužnici, falsifikovala fakturu na osnovu koje je španski klub treći milion uplatio na račun Komercijalne banke koji ne pripada Zvezdi.

Povezana vest:  Nejmar se vratio treninzima

Džajić i Cvetković terete se da su od maja 1998. do jula 1999. oštetili matični klub za 3,5 miliona maraka malverzacijom pri prodaji Zorana Njeguša španskom klubu Atletiko Madrid.

U optužnici se navodi da su 2000. godine predsednik Džajić i Ranko Stojić kao ovlašćeni FIFA menadzer i vlasnik preduzeća „Pro ejdznsi“, oštetili beogradski klub za dva miliona maraka prilikom prelaska fudbalera Ivana Dudića u portugalsku Benfiku.