Fudbalska reprezentacija Nemačke plasirala se večeras u polufinale Evropskog prvenstva, pošto je u Bordou u četvrtfinalu pobedila Italiju posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Posle regularnih 90 minuta i produžetaka rezultat je bio 1:1, a u penal seriji Nemci su slavili s 6:5 posle osam serija jedanaesteraca.

Nemačka je povela 65. minutu golom Mesuta Ozila, da bi Italija u 78. pogotkom Leonarda Bonučija iz jedanaesterca stigla do izjednačenja.

Nemačka će se u polufinalu 7. jula u Marselju sastati s boljim iz duela između Francuske i Islanda.

Prvo poluvreme utakmice na stadionu Matmut Atlantik u Bordou nije donelo mnogo uzbuđenja. Nijedna ekipa nije došla do prave prilike. ;Nemci su uglavnom kontrolisali ritam, ali nisu ozbiljnije ugrozili gol Đanluiđija Bufona, dok su se Italijani oslanjali na kontranapade.

Povezana vest:  Bajernu preti kazna Uefe zbog navijača

Drugo poluvreme nastavljeno je u istom ritmu, ali su Nemaci imali nešto konkretnije napade. U 53. minutu Tomas Miler je na ivici kaznenog prostora pokupio jednu odbijenu loptu, ali je njegov udarac na oko dva metara od gola izblokirao Alesandro Florenci.

Nemačka je posle dugog napada u 65. minutu stigla do prednosti. Jonas Hektor je probio po levoj strani, te je loptu uputio u peterac, gde je Mesut Ozil bio dobro pozicioniran, pa je laganim udarcem savladao Bufona.

Povezana vest:  Abramovič daje 58 miliona za Falkaa?!

Tomas Miler je u 69. minutu propustio priliku da udvostruči prednost svog tima. Posle ubačene lopte s desne strane on je petom s oko četiri metara pokušao da savlada Bufona, ali je kapiten reprezentacije Italije sjajnom reakcijom zaustavio njegov udarac.

Italijani su u poslednjih 20 minuta zaigrali ofanzivnije, pa su u 78. minutu stigli do izjednačenja. Florenci je minut ranije s desne centrirao u šesnaesterac, a tamo je Žerom Boateng igrao rukom, pa je sudija Viktor Kašaji dosudio penal za Italiju. Odgovornost za izvođenje jedanaesterca preuzeo je Leonardo Bonuči i preciznim udarcem u donji levi ugao gola Manuela Nojera doneo izjednačenje svom timu.

Povezana vest:  Japan sa najboljim igračima protiv Srbije

Posle izjednačujućeg pogotka Italija je bila nešto konkretnija, ali nije uspela da dođe do prilike za gol.

U produžetku su oba tima igrali oprezno, pa je pobednik meča odlučen posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Simone Zaza, Gracijano Pele, Leonardo Bonuči i Mateo Darmjan su bili neprecizni u penal seriji za Italijane, dok su u selekciji Nemačke jedanaesterce promašili Tomas Miler, Mesut Ozil i Bastijan Švajnštajger.