Fudbalska reprezentacija Francuske plasirala se u finale Evropskog prvenstva, pošto je večeras u polufinalu u Marseju pobedila Nemačku sa 2:0.

Strelac oba gola za Francusku bio je Antoan Grizman u 47. i 72. minutu.

Francuska će u finalu šampiona Evrope, u nedelju, igrati protiv Portugala.

Selekcija Nemačke je većem delu prvog poluvremena bila ubedljivija i opasnija, ali svetski šampion nije uspeo da materijalizuje dominaciju na terenu. Pokušavali su redom Tomas Miler, Emre Džan, Toni Kros, Bastijan Švajnštajger, ali niko od njih nije uspeo da zatrese mrežu Uga Lorisa.

Francuska je, na drugoj strani, imala dobru priliku preko Grizmana u sedmom minutu, a do nove prilike domaćina šampionata čekalo se sve do finiša poluvremena.

Povezana vest:  Dačić osudio incidente i pozvao na suzdržanost

Grizman i Olivije Žiru su u samo dva minuta bili u izglednim pozicijama. Pokušaj Grizmana završen je udarcem u spoljni deo mreže, dok je Žirua u kontranapadu sjajno zaustavio Benedikt Hevedes.

Kada je izgledalo da će prvi deo meča biti završen bez golova, Francuska je povela u drugom minutu sudijske nadoknade vremena.

Jonas Hektor je prvo potpuno bezopasnu loptu izbacio u korner, a Švajnštajger je posle udarca iz ugla bio u skoku sa Patrisom Evrom i igrao rukom. Sudija Nikola Ricoli pokazao je na belu tačku, a siguran izvođač penala bio je Grizman.

Povezana vest:  Partizan organizuje mečeve protiv Malmea i PAOK-a

Francuska je ofanzivno počela drugo poluvreme, ali je Nemačka, kao i u prvom delu igre, vrlo brzo preuzela inicijativu. Nemci, međutim, nisu uspevali da „probiju“ Francusku, koja je čekala svoju šansu iz kontranapada.

Francuzi su tu šansu dočekali u 72. minutu kada je Grizman postigao svoj šesti gol na šampionatu.

Pol Pogba je iskoristio grešku Džošue Kimiha i prebacio loptu na drugu stativu, a Nojer je slabo intervenisao i poslao loptu na nogu Grizmanu kome nije bilo teško da pogodi za 2:0.

Povezana vest:  Nigerija bez prava prenosa Kupa afričkih nacija

Samo nekoliko minuta posle drugog gola Francuske Kimih je sjajnim udarcem zatresao stativu, a vrlo brzo posle toga zapretili su i Julijan Draksler iz slobodnog udarca i rezervista Leroj Sane.

Nemci su poslednju dobru priliku na utakmici propustili u 92. minutu kada je Loris sjajno „skinuo“ šut Kimiha glavom sa nekoliko metara.

Francuska je odbila sve napade Nemačke i igraće za svoju treću titulu šampiona Evrope, a plasmanom u finale ujedno je postala i prva selekcija koja je kao domaćin dva puta stigla do poslednje utakmice na šampionatu.