Fudbalska reprezentacija Portugala osvojila je danas Evropsko prvenstvo, pošto je u Sen Deniju posle produžetaka pobedila domaćina Francusku sa 1:0. Portugal je skoro celo finale odigrao bez kapitena i najboljeg igrača Kristijana Ronalda, koji je zbog povrede morao da izadje u 25. minutu.

Pobednički gol postigao je Eder u 109. minutu, čime je Portugalu doneo prvi veliki reprezentativni trofej.

Meč na Stadionu Francuska imao je čudan uvod, pošto je pre početka meča bio pod najezdom moljaca, tako da su igrači morali da se neko vreme zagrevaju u tunelu. Domaćin je priredio spektakularan uvod i koreografiju.

Francuska je bila dominantniji tim i imala je veći posed i stvarala više šansi, ali je igrala i prilično grubo.

Povezana vest:  NEMAČKA LIGA, Rezultati i tabela 14. kola Bundes lige

Meč je obeležio rani izlazak Ronalda u jednom od najvažnijih mečeva karijere. Na njega je u osmom minutu naleteo preoštro Dimitri Paje i pogodio ga u koleno. Kapiten Portugala ostao je još neko vreme u igri, a onda je u 17. minutu morao na kratko da izadje, da bi u 25. konačno sa suzama u očima napustio teren zbog nemogućnosti da igra.

Francuska je prvu šansu imala u 10. minutu, kada je najbolji strelac šampionata Antoan Grizman u skoku loptu uputio glavom pod prečku, a Rui Patrisio je izbacio u korner.

Portugal je imao nekoliko izglednih situacija, ali nije uspeo da napravi šansu, a Francuska je do kraja poluvremena imala još jedan dobar šut Muse Sisokoa, koji je Patrisio odbranio. Drugo poluvreme nije donelo bitnu promenu tempa i dešavanja na terenu, ali je Francuska imala nekoliko dobrih prilika. Prvo je Grizman u 66. minutu glavom šutirao iznad prečke, a onda je Olivije Žiru 10 minuta kasnije šutirao snažno, ali pravo u Patrisija.

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA EP, Pižon: Moramo održati maksimalnu koncentraciju

Nani je u 80. minutu uspeo da zbuni odbranu Francuske, ali Rikardo Kvarežma nije to dobro ispratio, tako da je ta prilika propala. Samo četiri minuta kasnije, Sisoko je sjajno šutirao, ali je Patrisio odlično odbranio.

Francuska je najbolju priliku imala u drugom minutu nadoknade, kada je Andre-Pjer Žinjak u šesnaestercu predriblao Pepea i šutirao Partisiju kroz noge, ali je lopta pogodila stativu.

U produžetku nije vidjeno previše uzbudjenja, osim što je Portugal dva puta bio u obećavajućim situacijama. Prvo je Pepe u 95. minutu slabo zahvatio loptu posle centaršuta Kvarežme, ali i da je bilo dobro, sudija je svirao ofsajd. U 104. minutu Kvarežma je izveo korner, Eder je glavom šutirao, ali pravo u Lorisa.

Povezana vest:  Benitez: Ronaldo najbolji koga sam trenirao? Nisam siguran.

Portugal je silovito počeo drugi produžetak. Prvi je Rafael Gereiro iz slobodnog udarca pogodio prečku, a onda je Eder doneo ogromnu radost svom timu. Igrač Lila je primio loptu na oko 25 metara, okrenut ledjima golu, a onda je krenuo malo unapred, oslobodio se čuvara i po zemlji šutirao u donji levi ugao i savladao Lorisa.

Portugal je posle toga uspeo da sačuva prednost, a ošamućena Francuska nije uspela da se snadje i napravi šansu do kraja meča.