valter_birsa_slovenijSP JUŽNA AFRIKA

Slovenija ispustila dva gola prednosti

 

Fudbalske reprezentacije Slovenije i SAD odigrale su danas u Johanesburgu nerešeno 2:2, u utakmici drugog kola Grupe C na Svetskom prvenstvu, uprkos vođstvu Slovenije od 2:0.

Slovenija je povela golom Valtera Birse u 13. minutu, a vođstvo je duplirao Zlatan Ljubijankič u 42. minutu. Selekcija SAD je do boda došla golovima Lendona Donovana u 48. i Majkla Bredlija u 82. minutu.

Slovenija sada ima četiri boda u Grupi C, SAD dva, Engleska jedan, dok je Alžir bez bodova.

U drugoj utakmici drugog kola Grupe D večeras od 20.30 u Kejptaunu igraju Engleska i Alžir.

U poslednjem, trećem kolu, u sredu 23. juna od 16 sati u Port Elizabetu igraju Slovenija i Engleska, dok se istog dana u isto vreme u Pretoriji sastaju SAD i Slovenija.

Slovenija je krenula angažovano i več na početku stvorila dve šanse. Prvo je u sedmom minutu Ljubijankič šutirao preko gola, a zatim Milivoje Novaković nije uspeo da iskoristi dobro dodavanje Birse.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Zenit osvojio bod protiv Atletika

Slovenci su poveli u 13. minutu, Birsa je snažno šutirao sa 25 metara, golman SAD Tim Hauard je loše procenio situaciju, ostao je na petercu i samo pogledom ispratio put lopte u mrežu.

Amerikanci su tada pojačali napade, imali više loptu u posedu, ali nikako nisu mogli da postignu gol. U poslednjih 10 minuta prvog poluvremena igralo se pred golom Slovenije. Hose Fransisko Tores je u 37. minutu iz slobodnog udarca sa ivice kaznenog prostora odlično šutirao, ali je golman Samir Handanović, ipak, uspeo da izbije loptu u korner.

Tri minuta kasnije, nova šansa za Amerikance. Posle greške u odbrani Marka Šulera napadač Robi Findli je došao do lopte i šutirao, ali je Bojan Jokić skoro sa gol linije uspeo da izbije loptu.

U 41. minutu kombinovali su Findli i Klint Dempsi, ovaj je pokušao da pronađe Donovana, ali je u poslednjem trenutku ispred igrača Los Anđeles Glaksija reagovao Mišo Brečko i otklonio opasnost.

Povezana vest:  Milojević: Plata za igrača je isto kao vazduh za čoveka

U sledećem napadu Slovenija je posle kontranapada duplirala vođstvo. Novaković je dobro pronašao Ljubijankiča, koji je bez problema savladao Hauarda.

Amerikanci su postigli prvi gol u 48. minutu. Sa centra je upućena duga lopta na Donovana, ovaj je iskoristio grešku Bostjana Cesara, krenuo u šesnaesterac i levom nogom poslao loptu u mrežu, preko glave golmana Handanovića.

Slovenija je posle toga zaigrala opreznije, Amerikanci su napadali, ali je prva ozbiljnija prilika viđena tek u 70. minutu. Donovan je izveo slobodan udarac, lopta je došla do Džozija Altidora, ali on je šutirao pravo u slovenačkog golmana.

„Rezervista“ Bredli je u 81. minutu sa 25 metara pokušao, ali je Handanović ponovo dobro intervenisao. Međutim, samo minut kasnije, napadač SAD je uspeo da izjednači. Dempsi je ubacio loptu u šesnaesterac, Altidor je spustio do Bredlija, koji je bez problema smestio loptu u mrežu.

Povezana vest:  Majkl Kerik produžio ugovor sa Mančester junajtedom

Amerikanci su u 86. minutu postigli gol, mrežu je posle slobodnog udarca Donovana zatresao „rezervista“ Edu, ali je sudija Koman Kulibali poništio pogodak zbog, navodnog, prekršaja.

Poslednji šut ka golu imali su Slovenci, Aleksandar Radosavljević je pokušao da iznenadi Hauarda, ali je golman SAD sigurno uhvatio loptu.

Stadion: Elis Park.

Sudija: Koman Kulibali (Mali), Reduan Ačik (Maroko), Inasio Kandido (Angola).

Žuti kartoni: Cesar, Šuler, Kirm, Jokić (Slovenija) Findli (SAD).

Slovenija: Handanović, Brečko, Šuler, Cesar, Jokić, Birsa (Dedič od 87′), Koren, Radosavljevic, Kirm, Ljubijankič (Pečnik od 74′, Komac od 93′), Novaković.

SAD: Hauard, Čerundolo, Demerit, Onijevu (Gomes 80′), Bokanegra, Donovan, Bredli, Tores (Edu od 46′), Dempsi, Altidor, Findli (Felihaber od 46′).