Trener fudbalera Partizana Ivan Tomić rekao je danas da preuzima punu odgovornost za eliminaciju u kvalifikacijama za Ligu Evropa, kao i to da prošlost ne može da se promeni i da sva energija treba da se usmeri ka osvajanju „duple krune“.

-Stvorili su se euforija i optimizam posle prve utakmice i do pre tri dana je sve bilo fantastično. Sada je, nakon jednog promašenog penala, potpuni raspad, potop, ništa ne valja. Pokazalo se da pobede doživljavamo u vidu vatrometa, a poraze kao da je, ne daj Bože, sahrana i potreba za linčom. U sportu tako ne može da se radi, u sportu je neophodno racionalno prilaziti pobedama i porazima – rekao je Tomić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Partizan je eliminisan od Zaglebja u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evropa, pošto su obe utakmice završene bez golova, a poljski tim je na penale prošao dalje.

-Ono što je prošlo ne možemo da promenimo, koliko god patili zbog toga. Možemo da se fokusiramo na ono što tek treba da se desi – dodao je trener crno-belih.

Tomić je preuzeo odgovornost za eliminaciju i izvinio se navijačima Partizana, ali im je i zahvalio na velikoj poseti i podršci jer je ekipa ispraćena aplazuom posle prve utakmice na stadionu u Humskoj.

On je istakao da je „apsolutno spreman za kritike“, koje treba da postoje, ali da budu smislene, a ne da se „traže po svaku cenu“. Takođe, naveo je da ne beži od kritika i da ne želi da se „zubima drži za mesto trenera“.

Povezana vest:  Vidić jedan od kandidata za igrača sezone u Premijer ligi

-Spreman sam na sve, ništa ne želim po svaku cenu. Trudim se i radim najbolje što mogu i stajaću iza svake svoje odluke, pogotovo za one koje se tiču mladih igrača i budućnosti kluba. Otvoren sam za razgovore. Postoje dva načina za trenera, da podnese ostavku ili bude smenjen – rekao je Tomić i dodao da „neće da priča unapred“ kada je reč o njegovoj budućnosti u klubu.

Tomić je rekao da Partizan sve resurse treba da usmeri ka osvajanju šampionske titule i trofeja u Kupu Srbije.

-Ostaje nam da se koncentrišemo i iskoristimo sve svoje resurse da osvojimo duplu krunu. Želimo da forsiramo mlade igrače, pogotovo iz omladinske škole, da imamo optimalan broj stranaca. Nije nam stil, nije u interesu Partizana i srpskog fudbala da pravimo legiju stranca – rekao je Tomić.

Posebno je istakao to što je protiv Zaglebja u timu bilo mnogo mladih igrača, poput Nikole Milenkovića, Miroslava Bogosavca, Marka Jankovića, Nemanje Mihajlovića i Dušana Mihajlovića, i dodao da Partizan ima perspektivu.

-Sasvim sam siguran da su oni budućnost Partizana i da posle ove izuzetno bolne eliminacije ima perspektivu. Pitanje je samo koliko verujemo u ovu ideju, sistem i način rada. Najlakše je posle jedne utakmice tražiti glave i smene. Mnogo toga sam prošao u Partizanu i ništa ne može da me iznenadi. Borim se za nešto za šta mislim da je za dobrobit srpskog fudbala – rekao je Tomić.

Povezana vest:  SP JAR, Martino: Možda se FIFA I nama izvini kao Engleskoj i Meksiku

Prema njegovim rečima, prošla sezona je proglašena za jednu od najneuspešnijih iako je Partizan „igrao sjajno u Evropi“, dok je sada početo na drugi način, ali će i ova opet biti proglašena na isti način.

Kao razloge za eliminaciju od Zaglebja, Tomić je naveo bolji položaj poljskog fudbala u odnosu na srpski, upoređivajući dve zemlje na rang listama UEFA i FIFA, rezultate reprezentacija u poslednje vreme, infrasturkturu i to što je „njihova liga u ekspanziji, što se ne može reći za našu“.

-Sve su to stvari koje i te kako utiču – dodao je trener crno-belih.

On je naveo da Zaglebje i Partizan imaju isti budžet, ali da je poljski klub tri godine nastupa u istom sastavu, a kontinuitet je, prema njegovoj oceni, jedan od preduslova za rezultate.

Tomić je ocenio da je rezultat najvažniji i da su golovi ti koji odlučuju, ali da je Partizan bio bolji rival u dvomeču sa Zaglebjem.

Povezana vest:  Rosi na terenu za dva meseca

-Posed u dve utakmice je bio 60-40 u našu korist, broj pasova je 400 za nas. Naravno da to ne odlučuje, ali može da ukazuje na način, stil i filozofiju igre Partizana. Broj šuteva na gol je 35-21 u našu korist. Mislim da smo bili bolji protivnik. Nismo prošli dalje zbog nedostatka sportske sreće – rekao je Tomić.

Prema njegovim rečima, iako je u klubu više od šest meseci, tim koji je igrao protiv Zaglebja je formiran na vreme, ali da je mesec dana mali period da se ekipa uklopi.

-U Lubinu je bila tek druga utakmica koju igramo zajedno. Najboljih 10 igrača sveta da stavite u tim, nemoguće je da očekujete da briljiraju posle mesec dana – naveo je trener Partizana.

Tomić je kratko govorio i o predstojećem rivalu Bačkoj, a kako je kazao, njegovu ekipu čeka teška utakmica.

-Čeka nas teška utakmica, posle svega što nas je snašlo.Bačka je sasvim zasluženo ušla u viši rang. Igrala je lep, napadački i brz fudbal i čestitam im na tome. Imaju jasnu ideju, sledili su je prošle sezone, što im je donelo rezultate i dobru igru – kazao je Tomić.

Utakmica će se igrati sutra od 19.00 na Stadionu Karađorđe u Novom Sadu.