sven-goran_eriksonSP JAR, BRAZIL – OSLONOVAČE

Učenik protiv učitelja

 

U derbiju drugog kola G grupe na šampionatu sveta u Južnoj Africi sutra se u Johanesburgu sastaju Brazil i Obala Slonovace, reprezentacije od kojih se očekuje da prikažu dopadljiv fudbal i igru sa puno golova.

Na početku nadmetanja u najjačoj grupi nije viđen spektakularan fudbal. Brazilci su u duelu sa reprezentacijom Severne Koreje prikazali malo toga, a do pobede su stigli nakon dosta muke.

Obala Slonovače je protiv Portugalije igrala bez golova, a obe ekipe su se trudile da ništa ne rizikuju i da odluku o putniku u osminu finala odlože za nastavak takmičenja.

Selektor Brazila Karlos Dunga odmeriće snage sa svojim nekadašnjim učiteljem, Sveđaninom Svenom Goranom Eriksonom, koji mu je pre 11 godina bio trener u italijanskoj Fjorentini.

-Eriksona sam dobro upamtio iz vremena kada sam igrao za Fjorentinu. Sećam ga se kao veoma dobrog trenera koji odlično poznaje svoj posao – istakao je Dunga i dodao da je za njega Erikson „jedan od ljudi koje najviše znaju o fudbalu“.

Povezana vest:  Prosinečkom bolji ugovor u Crvenoj zvezdi

Govoreći o predstojećem rivalu na Mundijalu, Dunga je istakao da ga ne čudi što je državni tim Obale Slonovače „veoma dobro oragnizovan“ i što se kod „slonova“ jasno raspoznaje šta je čiji posao na terenu.

-Nije lako njima dati gol. Ekipa Obale Slonovače u svakom trenutku zna šta joj je cilj – ocenio je Dunga.

Napadač koji nije dobio šansu na startu Mundijala Žulio Baptista podsetio je da su „karioke“ u prvom kolu odigrale veoma naporan meč protiv reprezentacije Severne Koreje i dodao da „nikada nije lako igrati protiv ekipe koja se brani sa deset igrača“.“Očekujem da reprezentacija Obale Slonovače pokaže daleko više želje za nadigravanjem i da utakmica sa Afrikancima bude mnogo zanimljivija od duela sa Severnom Korejom“, naglasio je Baptista.

Povezana vest:  Britanski ministar sporta traži od UEFA kaznu za Srbiju

Na dosadašnjih pet utakmica protiv afričkih selekcija brazilska reprzentacija nije primila gol, a pred susret sa „slonovima“ Dungini učenici žele da već u drugom kolu završe sav posao oko plasmana u eliminiacionu fazu.

Selektor Obale Slonovače pohvalio je bivšeg učenika Dungu istakavši da su ga uvek impresionirali igrački kvaliteti aktuelnog selektora petostrukog svetskog prvaka.

-Dunga je uvek znao šta treba da uradi na utakmici. Izvanredan je bio u odbrani, vešto je znao da napadne protivničkog igrača – podsetio je Erikson.

Najčešće pitanje koje su novinari postavljali Eriksonu prethodnih dana bilo je hoće li najbolji fudbaler selekcije koju Šveđanin predvodi sa klupe, Didije Drogba, biti spreman za 90 minuta borbe sa Brazilom.

Povezana vest:  PRIJATELJSKI SUSRETI, REZULTATI, Francuska bolja od Holandije, pobeda Engleske

-Ne bi bilo iznenađenje ukoliko Drogba počne sutra protiv Brazila – odgovorio je Erikson.

Drogba je neposredno uoči početka šampionata sveta povredio ruku, a na meču protiv Portugalije odigrao je 25 minuta.

Utakmica Brazil – Obala Slonovače igra se sutra od 20.30 časova na stadionu „Elis Park“ u Johanesburgu, a sudiće Stefan Lano (Francuska) sa sunarodnicima Erikom Dansolom i Lorano Igoom.

Verovatni sastavi:

Brazil: Žulio Cezar, Majkon, Lusio, Žuan, Mičel Bastos, Felipe Melo, Žilberto Silva, Elano, Kaka, Robinjo, Luis Fabijano.

Obala Slonovače: Bari, Demel, Kolo Ture, Zokora, Tjene, Ebue, Tjote, Jaja Ture, Kuasi, Kalu, Drogba.