Spain_v_SwitzerlandSP JUŽNA AFRIKA

 

Čile i Švajcarska u derbiju drugog kola H grupe

 

U prvoj utakmici drugog kola H grupe na fudbalskom šampionatu sveta u Južnoj Africi sutra će se u Port Elizabetu sastati reprezentacije Čilea i Švajcarske, ekipe koje su na startu takmičenja zabeležili značajne pobede.

Pobednik sutrašnjeg derbija dospeće na lidersku poziciju u grupi kolo pre kraja i verovatno obezbediti plasman u drugi krug, što bi za oba tima bio veliki uspeh.

Čileanci su u prvom meču nadigrali državni tim Hondurasa sa 1:0 i bili mnogo bolji ne terenu, stvorivši više izgledniih pirlika za gol. Izabranici argentinskog stručnjaka Marsela Bijelse srušili su neugodnu tradiciju, s obzirom da su reprezentaciji Čilea doneli prvu pobedu na Mundijalu nakon 48 godina.

Švajcarska je priredila malu senzaciju pobedom nad evropskim prvakom Španijom od 1:0 u jednoj od boljih utakmica na šampionatu u Južnoj Africi.

Povezana vest:  Babović potpisao za Saragosu

Odbrambeni fudbaler reprezentaicje Čilea Gari Medel gledao je snimak meča Španija – Švajcarska i uočio da njegovi saigrači i on moraju da budu veoma orpezni u duelu sa „sajdžijama“.

-Švajcarci su prepustili Špancima sredinu terena i veliki procenat poseda lopte. To se pokazalo kao uspešan recept koji donosi rezultat – istakao je Medel.

On je napomenuo da će Čileanci sutra morati da budu mnogo pokretljiviji kako bi probili švajcarski bedem pred golom.

Medelov saigrač u veznom redu Isamel Fuentes podsetio je da su izabranici Otmara Hicfelda u premijernoj utakmici strpljivo čekali grešku favorizovane „crvene furije“ i iskoristiili prvu priliku.

-Upoznati smo sa činjenicom da su Švajcarci fizički jako spremni. Pripremili smo se za veoma zahtevnu utakmicu – rekao je Fuentes.

Povezana vest:  Hauard Veb: Sudije bi već na Euru rado prihvatile tehnologiju na gol-liniji

Najbolji igrač ove generacije čilenskih fudbalera Umberto Suazo, koji zbog povrede propustio utakmicu sa Hondurasom, verovatno će se sutra naći u timu, što znači da će selektor Bijelsa na teren izvesti čak trojicu napadača.

Suazo će biti u startnoj postavi umesto povređenog plejmejkera Horhea Valdivije, koji će se opraviti do meča trećeg kola protiv Španije.

Selektor Švajcarske Hicfeld ocenio je da će utakmica sa Čileom za njegove izabranike biti veoma teška, s obzirom da je nakon trijumfa nad prvim favoritom za osvajanje titule šampiona sveta stvorena euforija.

-Čile ima fantastične napadače koje ćemo pokušati da zaustavimo. Moramo da utakmici pristupimo hladne glave i da ne dozvolimo rivalu da stvori šanse za gol – poručio je iskusni stručnjak.

Povezana vest:  Lam: Pet klubova je u trci za titulu

On smatra da će Švajcarci pretrpeti poraz ukoliko izgube meč „u glavama“ i ukoliko mentalno spremni ne dočekaju početak sutrašnje utakmice.

Kapiten Akesandro Frej i vezni fudbaler Valon Behrami, koji su zbog povreda propustili duel sa Špancima, juče se trenirali sa ekipom po uobičajenom programu, ali se ne očekuje da Hicfeld počne sa njima meč protiv Čilea.

Utakmica Čile – Švajcarska igra se sutra od 16 časova na stadionu „Nelson Mendela Bej“ u Port Elizabetu, a sudiće Halil Al-Gamdi (Saudijska Arabija). Njemu će u deljenju pravde pomagati Hasan Kamranifar (Iran) i Saleh Al-Manzuki (UAE).

Verovatni sastavi:

Čile: Bravo, Isla, Medel, Ponse, Vidal, Karmona, Milar, Fernandes, Suazo, Bosežur, Sančes.

Švajcarska: Benaljo, Grihting, Fon Bergen, Lihtštajner, Zigler, Barneta, Inler, Hugel, Želson Fernandes, Derdijok, Nkufo.