Bozja-rukaMundijal pretvorio knjigu o Dijegu Maradoni u bestseler

 

Izdavačka kuća „Portalibris“ saopštila je da je od 11. juna, kada je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu njena knjiga o legendarnom Maradoni „Božja ruka: Život Dijega Maradone“ postala najprodavanija među svim njenim izdanjima. Dobro dokumentovanu biografijui Maradone napisao je Džimi Berns koji je opisao život fudbalskog asa kao mešavinu sportskog sjaja i lične sramote koji je za naslov upotrebio definiciju Majka Voltersa da je Maradona bio „Božja ruka koja je posrnula pod silinom karakternih mana“ Prema rečima glavne urednice „Portalibrisa“ Dubravke Dragović-Šehović “ ovu neobičnu biografiju napisao je Maradonin bivši prijatelj Berns“ a prema njenom mišljejnju to je „aktuelna i intrigantna knjiga, i po svemu sudeći, mami ljubitelje fudbala da saznaju mnoge tajne vezane za poznatog sportistu“.

Povezana vest:  ITALIJANSKA LIGA, Rezultati utakmica 9. kola i tabela italijanske Serije A

Knjiga je opremljena sa mnogo fotografija, prikazuje Maradonin životni put: od siromašnog detinjstva do velikog uspeha i raskalašnog života u kome je bilo svih poroka od droge do orgija.

Dragović-Šehović je konstatovala da „ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu (fudbal) očigledno nisu samo pasivni gledaoci i navijači već ih ovih dana dok traje ‘groznici nastala povodom svetskog prvenstva“, istovremeno privlače i knjige o tajnama fudbalskog sveta, u koje se ubraja ova neautorizovana biografiji Maradone Maradona nije zadovoljan njome, iako su izvori piscu bili njegovi prijatelji, i kada se knjiga pojavila, njen „junak “ je izjavio : „Ako su mi ovo prijatelji onda bih pre da imam neprijatelje“. Berns neosporno nije “ štedeo“ svog junaka jer je pokazao da je on postigao neke od najbrilijantnijih golova, dok je druge lažirao, da se kreato u mafijaškim krugovima i postao zavisnik o kokainu, Izneverio je isto toliko prijatelja koliko ih je i stekao, a voleo je veliki broj žena. Maradona je u knjizi tretiran i kao politički i sociološki fenomen, zaradio je milione, ali i govorio u ime siromašnih.

Povezana vest:  Marković: Dobar je i remi uz postignuti gol u Norveškoj