fifaSrbija bez Kosova u maloj brošuri FIFA

 

Svetska fudbalska federacija (FIFA) i organizatori Mundijala u Južnoj Africi mapu Srbije u svojoj maloj brošuri o turniru prikazali su bez Kosova i Metohije.

Autori brošure Nikolas Eberl (Nićolaus Eberl) i Herman Šonbi (Herman Sćoonbee) navode i da Srbija ima 7.380.000 stanovnika što je otprilike broj ljudi koji živi u centralnom delu zemlje, bez Kosova i Metohije.

Povezana vest:  Balak na terenu najranije za dva meseca

Srbija je, međutim, na karti Evrope prikazana sa Kosovom i Metohijom kao sastavnim delom. Ostatak teksta opisuje rezultate Srbije i bivše Jugoslavije na prethodnim velikim takmičenjima, izdvaja Nemanju Vidića i Milana Jovanovića kao glavne igrače ekipe, a pominje i običaje u zemlji. Tako se navodi da su roštilj, sarma i pihtije omiljena jela u Srbiji, a pivo, rakija i „Knjaz Miloš“ kisela voda omiljena pića. Ne preporučuje se upiranje prstom u Srbina i pojavljivanje u vidno alkoholisanom stanju što se, kako se navodi, smatra neukusnim ponašanjem i odrazom nekulture.

Povezana vest:  Del Neri najavio ostavku u Sampdoriji

Ističe se i da se Beograd smatra prestonicom dobre zabave u regionu, da su dodiri tokom konverzacije uobičajeni, pa i zagrljaji i poljupci u obraz dobrih prijatelja. Autori pišu i da je Srbija uspešna i u drugim spotovima i podsećaju na medalje košarkaša, vaterpolista i rezultate tenisera Novaka Đokovića.