bert_van_marvijik_holandijaSP JAR, HOLANDIJA – KAMERUN

Holandija protiv Kameruna za prvo mesto u E grupi

 

U drugoj utakmici trećeg kola E grupe fudbalskog šampionata sveta sutra se u Kejptaunu sastaju reprezentacija Holandije, koja je već obezbedila plasman u osminu finala, i Kamerun – selekcija koja ne nastavlja takmičenje u Južnoj Africi.

Porazom u drugom kolu od Danske Kamerun je izgubio sve šanse da se plasira u osminu finala, dok su Holandanji maksimalnim učinkom u prva dva meča obezbedili učešće u eliminacionim borbama.

Jedini takmičarski motiv „lalama“ je osvajanje prvog mesta u grupi za šta im je dovoljan bod, ili minimalni poraz u slučaju da eventualni pobednik utakmice Danska – Japan ne trijumfuje ubedljivom razlikom.

Holanđani su u Južnoj Africi nastavili tradiciju sa minula dva velika takmičenja, Mundijala u Nemačkoj 2006. i šampionata Evrope u Austriji i Švajcarskoj 2008. godine, kada su plasman u drugu fazu ostvarili već posle dva kola.

Povezana vest:  Riberi želi da ostane u Bajernu

Selektor Bert van Marvajk najavio je da neće izvršiti nikakve izmene u timu koji još nije primio gol na turniru.

-Sutra nas očekuje potpuno drugačija utakmica od prve dve, pošto igrači neće morati ništa da jure. Biće zanimljivo da vidimo koliko je spreman Arjen Roben, koji se oporavio od povrede – naveo je Van Marvajk.

Iskusni vezni fudbaler Mark Van Bomel tvrdi da je za njega svaki meč prilika za dokazivanje i, kako je rekao, „korak ka višem cilju“.

-Moramo da susret sa Kamerunom shvatimo kao pripremu pred osminu finala. Opasno je ako se opustimo sada jer sledi najbitniji dao na prvenstvu – rekao je Van Bomel.

Povezana vest:  Osasuna šokirala Real, pobede Atletik Bilbaa i Viljareala

U timu Kameruna vlada atmosfera slična onom u taboru Francuske, s tim što „lavovi“ nisu iznosili baš sve detalje unutrašnjih sukoba kao aktuelni viceprvaci sveta.

Reprezentativci su se podelili na dva klana, a stariji i mlađi igrači se međusobno optužuju za nedovoljno zalaganje u dresu sa državnim grbom.

Izabranici francuskog stručnjaka Pola Le Gvena pred novinarima su obećali da će se u duelu sa Holanđanima boriti za nacionalni ponos i čast.

-Nismo bili spremni za turnirsko takmičenje i zato se vraćamo kući ovako rano, možda i bez osvojenog boda. To je najgori rezultat u istoriji kamerunskog fudbala – bio je veoma kritičan golman Hamidu Sulejmanu.

On je poručio da će se „lavovi“ boriti i dati sve od sebe u susretu poslednjeg kola, kako bi pokazali da su Kamerunci i dalje „fudbalska nacija na koju treba računati u budućnosti“.

Povezana vest:  LETNJA FUTSAL SUPERLIGA, Dvadeset golova Crvenih

Kamerun je do sada nastupio šest puta na prvenstvima sveta, a grupnu fazu „lavovi“ su uspeli da prebrode samo 1990. godine u Italiji kada su bili „hit šampionata“ stigavši do četvrtfinala.

Utakmica Holandija – Kamerun igra se sutra od 20.30 časova na stadionu „Grin Point“ u Kejptaunu. Sudiće Pablo Pozo (Čile) kome će u deljenju pravde pomagati sunarodnici Patricio Bazualdo i Francisko Mondrija.

Verovatni sastavi:

Holandija: Stekelenburg, Van der Vile, Heitinga, Matijsen, Van Bronkhorst, Kujt, Van Bomel, Snađer, De Jong, Van Der Vart, Van Persi.

Kamerun: Sulejmanu, Mbija, Basong, Nkulu, Asu-Ekoto, Makun, Ejong, Song, Manđek, Eto, Čupo-Moting.