tim_cahil_australija_daje_golSP JUŽNA AFRIKA

Srbija izgubila od Australije

 

Fudbalska reprezentacija Srbije oprostila se od takmičenja na Svetskom prvenstvu, pošto je večeras u Nelspruitu izgubila od Australije sa 2:1 u poslednjem, trećem kolu D grupe.

„Kenguri“ su poveli u 69. minutu golom Tima Kejhila, na 2:0 povisio je Bret Holman u 74. minutu, a konačan rezultat postavio je Marko Pantelić u 84. minutu.

Prvo mesto u grupi osvojila je Nemačka koja je večeras pobedila Ganu sa 1:0, a u osminu finala će i afrička selekcija, kao drugoplasirana iz grupe.

Izabranici Radomira Antića odlično su igrali u prvom poluvremenu, ali nisu iskoristili nekoliko dobrih prilika, što im se kasnije vratilo kao „bumerang“.

Već u petom minutu Miloš Krasić je sa desne strane ušao u kazneni prostor i solidno šutirao, ali je golman Mark Švarcer izbio loptu u korner.

Samo šest minuta kasnije, Miloš Ninković dugom loptom u prazan prostor pronašao je Krasića, koji je izbio sam ispred golmana Švarcera, ali je šutirao preko gola.

Povezana vest:  Zenit kažnjen sa 50.000 evra

Imao je i Zdravko Kuzmanović u 16. minutu priliku da savlada Švarceram ali je sa desetak metara, neometan, gađao pored stative.

Novi nalet Srbije usledio je u 23. minutu, kada se iz drugog plana Branislav Ivanović ubacio u kazneni prostor, šutirao sa peterca, a golman Australije još jednom je bio na visini zadatka.

Jedinu šansu za Australiju imao je Kejhil u 32. minutu, ali je sa nekoliko metara glavom šutirao preko gola. Dva minuta kasnije na drugoj strani probao je Žigić, ali je lopta otišla pored stative.

Visoki napadač Srbije je i u 53. minutu bio neprecizan, a tri minuta kasnije Australijanac DŽejson Čulina šutirao sa više od 20 metara pored leve stative.

Australijanci su u nastavku igrali mnogo bolje nego u prvom delu meča, a Mark Brešano je udarcima sa distance u 59. i 63. minutu pokušao da iznenadi golmana Srbije Vladimira Stojkovića.

Povezana vest:  Mojs: Niko nema pravo da nam preti

Hrabrijom igrom „kenguri“ su u 69. minutu došli do vođstva, kada je Bret Emerton centrirao sa desne strane, a Tim Kejhil, bolji u skoku od Nemanje Vidića, glavom neodbranjivo šutirao sa 12 metara.

Samo četiri minuta kasnije Australija je postigla i drugi gol – do lopte je na sredini terena došao Holman, nosio je 15-ak metara i potom, neometan, snažnim i preciznim udarcem pogodio donji desni ugao Stojkovićevog gola.

Nadu reprezentaciji Srbije ulio je Pantelić u 84. minutu, kada je posle šuta Zorana Tošića, Švarcer odbio loptu, a napadač Srbije sa nekoliko metara smestio je u nebranjenu mrežu.

Srbiji je nakon toga krenula u potpunu ofanzivu, pošto bi remi 2:2, uz pobedu Nemačke nad Ganom značio da su „orlovi“ u osmini finala.

Australija je iskoristila ofanzivu Srbije i iz kontranapada u 87. minutu Džošua Kenedi je prevario Aleksandra Lukovića, ali je njegov šut završio pored stative.

Povezana vest:  Siti suspendovao Turea zbog dopinga

Čini se da je Srbije u 90. minutu oštećena, kada je u svom šesnaestercu Kejhil u skoku posle kornera, igrao rukom, ali je sudija Horhe Larionda pokazao da se igra nastavi.

Srbija je takmičenje u D grupi završila na poslednjem mestu sa tri boda, uz gol razliku 2:3. Prvoplasirana Nemačka u osmini finala igraće protiv Engleske, dok će Gana odmeriti snage sa SAD.

Stadion: Mbombela u Nelspruitu Gledalaca: 44.000 Sudije: Larionda, Fandino, Espinoza (Urugvaj). Žuti kartoni: Luković, Ninković (Srbija), Bičam, Vilkšajr, Emerton (Australija).

AUSTRALIJA: Švarcer, Nil, Karni, Bičam, Vilkšajr (Garsija od 82′), Čulina, Emerton, Valeri (Holman od 65′), Kenedi, Kejhil, Brešano (Čiperfild od 65′).

SRBIJA: Stojković, Ivanović, Vidić, Luković, Obradović, Stanković, Kuzmanović (Lazović od 77′), Ninković, Krasić (Tošić od 62′), Jovanović, Žigić (Pantelić od 67′).