aleksandar_lukovic_vs_australijaSP JAR, PREGLED

Srbija bez plasmana u osminu finala

 

Fudbalska reprezentacija Srbije porazom od Australije završila je učešće na šampionatu sveta u Južnoj Africi, a među 16 najboljih ekipa iz C i D grupe plasirali su se državni timovi SAD, Engleske, Nemačke i Gane.

Iako je poznata tek polovina parova osmine finala, sasvim je izvesno da će duel Engleske i Nemačke, višedecenijskih ljutih rivala, predstavljati najzanimliviji okršaj ove runde.

Zahvaljujući minimalnoj pobedi „pancera“ nad Ganom i dva primljena gola od Australije, Srbiji je u poslednjem kolu čak i bod odgovarao, ali izabranici selektora Radomira Anitća nisu uspeli da izjednače rezultat.

„Beli orlovi“ su pružili mnogo bolju igru u prvom poluvremenu, a već u desetom minutu Miloš Krasić je propustio najbolju priliku na utakmici.

U nastavku je Australija bila bolji rival i za četiri minuta državni tim te zemlje nokautirao je Srbiju koja je u finišu uzvratila preko rezreviste Marka Pantelića, ali to je bilo nedovoljno za više od časnog poraza.

Povezana vest:  Mediji: Džon Teri potpisuje za Spartak iz Moskve

Srbija je debitantsko učešće pod tim imenom na Mundijalima završila na poslednjem mestu u grupi sa dva poraza i veličanstvenom pobedom nad liderom Nemačkom koja, ispostavilo se večeras, nije na kraju imala nikakav takmičarski značaj.

U meču u Johanesburgu Nemci su bili bolji rival i zasluženo stigli do pobede u duelu sa Ganom, koja se plasirala u osminu finala kao tim koji je oba gola postigao sa penala. Utisak je da je igranje rukom Tima Kejhila na meču protiv Srbije u šesnaestercu „kengura“ bilo mnogo veći povod za dosuđivanje najstrože kazne nego što je to bio slučaj sa Harijem Kjuelom protiv Gane u drugom kolu.

Reprezentacija Nemačke nije želela ništa da kalkuliše, pa je u osmini finala izabrala duel sa Engleskom. Poslednji put dva bivša svetska prvaka sastala su se na velikim takmičenjima 2000. godine, na šampionatu Evrope u Bellgiji i Holandiji, a pobedio je „Gordi Albion“ sa 1:0 golom Alana Širera.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Bajern i Atletiko na korak od četvrtfinala

Pre toga, pune tri decenije engleski državni tim nije znao za pobedu u okršajima sa „pancerima“.

Za tako rano sučeljavanje dva favorita krivci su Englezi koji nisu uspeli da osvoje prvo mesto u C grupi pošto su pobedili Sloveniju sa 1:0, pa je reprezentacija SAD koja je u poslednjim trenucima meča sa Alžirom postigla spasonosni pogodak zahvaljujući većem broju datih golova završila trku na liderskoj poziciji.

Engleska je pobedila Sloveniju sa 1:0 golom Džermejna Defoa, a taj rezultat mogao je i reprezentativce bivše jugolsovenske republike da odvede u eliminacionu fazu da je meč SAD – Alžir završen bez golova.

Povezana vest:  Sa Pinto nezadovoljan, protiv Vojvodine sa omladincima

U trenucima kada je završena utakmica Engleska – Slovenija, izabranici selektora Matjaža Keka bili su u osmini finala, ali je tada na uzbudljivoj utakmici Alžir – SAD Lendon Donovan postigao pogodak koji je „jenkije“ nakon osam godina doveo među najboljih 16 ekipa na svetu.

Amerikanci su kao lideri u grupi za rivala u osmini finala dobili Ganu, jedinu afričku selekciju koja je prebrodila prvu fazu. Na šampionatu u Nemačkoj 2006. godine „crne zvezde“ u meču poslednjeg kola pobedile Amerikance sa 2:1.

Sutra se u Južnoj Africi igraju utakmice trećeg kola u E i F grupi.

Od 16 časova u F grupi se sastaju Italija – Slovačka (Johanesburg) i Paragvaj – Novi Zeland (Polokvane), dok se utakmice E grupe igraju od 16 časova. Sastaju se Danska – Japan (Rustenburg) i Kamerun – Holandija (Kejptaun).