Generalni direktor Fudbalskog kluba Crvena zvezda Zvezdan Terzić rekao je danas da crveno-beli ne bi mogli da funkcionišu bez pomoći države, ali i dodao da se klub od njegovog dolaska uglavnom finansira iz sopstvenih prihoda.

-Zvezda bez države ne može. Možda smo se malo sklonili sa grbače države, ali nećemo moći da opstanemo bez nje. Mnogi pitaju zašto se stalno zahvaljujem premijeru Aleksandru Vučiću. Pa bez njega bismo bili mrtav klub. Ne zbog toga što nam daje novac, nego zato što nam njegova podrška mnogo znači na svim poljima – rekao je Terzić, a preneo je klupski sajt.

Terzić je podsetio da je situacija u klubu pre njegovog dolaska bila izuzetno loša, kao i da su crveno-beli prvi put posle deset godina prethodnu sezonu završili u „finansijskom plusu“.

-Kada sam došao dug je bio 58 miliona evra, izbačeni smo iz Evrope pre mog dolaska, a sada smo stabilizovali klub. Prošle sezone smo prihodovali 15 miliona evra, od čega je čak 14,2 miliona prihodovano iz inostranstva. Sav taj novac je potrošen u Srbiji gde poslujemo javno i transparentno. Sve priče pojedinih medija su zlonamerne. Na sve to smo platili porez državi, negde oko tri miliona evra. U ovoj sezoni Zvezda ima obezbedjenih 8,35 miliona – rekao je Terzić.

Povezana vest:  Tomić: Velika odgovornost, ambicije su najviše

On je pojasnio da su crveno-beli prihodovali 1,25 miliona evra od Uefe, 200 hiljada od prodaje TV prava, 700 od ulaznica, 1,4 miliona od prodaje Luisa Ibanjesa, dva miliona od prodaje Aleksandra Kataija, kao i 800.000 evra od Telekom Srbije i dva miliona evra od Gasproma.

On je ocenio da su „potrebna ozbiljna ulaganja, investicije i svež kapital“ kako bi klub normalno funkcionisao i beležio dobre rezultate na evropskoj sceni.

-Postavlja se pitanje ko je taj koji treba da ulaže u Zvezdu? Mi možemo da obezbedimo novac i održavamo klub. Ne zaboravite da nas je rival (Partizan) maltene terorisao šest godina, a sada smo mu maltene nabili kompleks. Verujem da ćemo biti šampioni ove i narednih godina i navijači Zvezde će imati razloga za ponos – dodao je.

-Za nešto više će trebati ogromna ulaganja. Pre svega na stadionu koji je star, to su desetine miliona evra, investicije u trening kamp, u nove igrače, stopiranje prodaja. Mi prodajama izbegavamo da smo na teretu države, ali jedemo sopstvenu supstancu – rekao je on.

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE, Vojvodina protiv Hibernijansa sa Malte

Terzić je rekao da je Crvena zvezda u stalnom raskoraku izmedju želja i mogućnosti.

-Da je Zvezda privatni klub ne bi prodala ni (Marka) Grujića, ni (Vukašina) Jovanovića, ni (Predraga) Rajkovića, nego bi se svakih šest meseci pojačava dopunskom selekcijom. Mi bismo i jare i pare. Da imamo rezultate i funkcionišemo, a da ne prodajemo igrače – rekao je Terzić

Terzić je rekao da mu je žao što crveno-beli nisu ispunili očekivanja navijača i plasirali se u grupnu fazu nekog od evropskih takmičenja, ali i podsetio da niko u klubu nije obećao da će Zvezda igrati u Ligi šampiona ili Ligi Evropa.

-Na nama je da uradimo ozbiljnu analizu da li su ta očekivanja bila realna. Svi u klubu smo govorili da nas čeka težak posao i težak put i da će mnogo toga zavisiti i od sreće na samom žrebu i sreće u utakmicama. Mislim da smo u datim okolnostima dali maksimum, ali i da nismo imali sreću na žrebu, ;da smo oba puta dobili veoma teške rivale koji dugo igraju zajedno i imaju kontinuitet – rekao je Terzić.

Povezana vest:  Runi zbog povrede kolena još dve nedelje van terena

-Nesporno je da su i Ludogorec i Sasuolo bolje i spremnije ekipe, ali ostaje utisak da smo mogli bolje. Možda ne da prodjemo, ali svakako da ostavimo bolji utisak. Sa druge strane, ona euforija pred Ludogorec je pokazala koliko je ovom narodu bitan fudbal i samo fudbal, i dokaz da se u Zvezdu mora uložiti da bi se opravdala očekivanja zvezdaške javnosti – dodao je on.

Terzić je kazao da mu je žao što se nije rizikovalo uzimanjem kredita od „tri, četiri miliona evra“ i uložilo u kvalitetan igrački kadar, već se pokušalo dovodjenjem igrača bez odštete.