Bivši golman fudbalera Mančester junajteda Peter Šmajhel rekao je danas da će španski trener Pep Gvardiola mnogo teže primeniti svoj sistem rada u Mančester sitiju nego što je to učinio u bivšim klubovima Barseloni i Bajernu iz Minhena.

Gvardiola je od 2008. do 2012. godine trenirao Barselonu i osvojio tri šampionske titule i po dve Lige šampiona, Supeperkupa Evrope, Kupa kralja, svetskog klupskog prvenstva, kao i tri Superkupa Španije.

-Pep dolazi uz neverovatnu reputaciju. Ono što je uradio sa Barselonom bilo je fantastično, njegov posao je fantastičan, ali imao je mnogo sreće što je imao igrače da primene njegovu filozofiju fudbala. Dok je prvi prioritet bivšeg trenera Junajteda Aleksa Fergusona bio postizanje golova, što je za većinu trenera prioritet, kod Pepa je posed lopte, što više poseda – rekao je Šmajhel za Omnisport.

Povezana vest:  Bizli potpisao dvogodišnji ugovor sa Hanoverom

Šmajhel, koji je odigrao 398 utakmica za Mančester junajted, ocenio je da je Gvardiola ostvario uspeh u Barseloni jer je imao mnogo sreće, pošto su mu na raspolaganju bili igrači Lionel Mesi, Ćavi i Andres Inijesta.

-Njegova filozofija je: ‘Želim da imam veći posed lopte i u nekom trenutku ćemo postići gol iz toga, golovi će doći’. To ćemo videti u Mančestr sitiju. Imao je mnogo sreće što je imao onakve igrače u Barseloni, ali bio je lukav u onome što je radio. Premijer liga je potpuno drugačija životinja od bilo koje druge u svetu. Tamo takmičenje traje, traje i traje i imaš utisak da se nikad neće završiti. Čak i u martu vam je ostalo još 12 utakmica do kraja i pomisliš o tome da li će se ikada završiti – dodao je bivši danski reprezentativac.

Povezana vest:  JELEN SUPERLIGA, Subotičani bolji od OFK Beograda, prve pobede Novog Pazara i BSK Borče

Gvardiola je od 2013. do kraja prošle sezone predvodio Bajern iz Minhena sa kojim je osvojio tri šampionske titule i dva Kupa. Gvardiola je na klupi Bajerna nasledio Jupa Hajnkesa, koji je osvojio triplu krunu, a Šmajhel je rekao da je nemački tim tada igrao zanimljiviji fudbal nego pod Gvardiolom.

-Gvardiola je bio u redu u Bajernu. Moram reći da je bio u redu ali mislim da je zaista dobar i zabavan tim pretvorio u dosadan za gledanje. Bajern je pre toga bio veoma direktan, osvojio je triplu krunu, imao brže igrače i bio uzbudljiviji za gledanje, a Gvardiola je promenio igrače. Ali, ne možete da prigovorite njegovim rezultatima – rekao je Šmajhel.

Povezana vest:  Žezus i Voker pozitivni na korona virus