keisuke_hondaSP JUŽNA AFRIKA
Istorijska šansa za fudbalere Paragvaja i Japana
U utakmici osmine finala fudbalskog šampionata sveta u Južnoj Africi sutra se u Pretoriji sastaju Paragvaj i Japan, reprezentacije u čijim taborima vlada uverenje da se nalaze pred istorijskom šansom za plasman među osam najboljih ekipa na planetarnoj smotri. Najpoznatiji reprezentativac Paragvaja, napadač Mančestes Sitija Roke Santa Kruz, još pre početka Mundijala tvrdio je da ovaj tim ima potencijala da uradi ono što nijedna prethodna generacija nije učinila – da se plasira u četvrtfinale. Zahvaljujući odlično odrađenom poslu u prvom krugu Južnoamerikanci su zauzeli lidersku poziciju, što im je omogućilo lakšeg rivala u osmini finala. Igra paragvajske reprezentacija bazira se na dva stuba – veoma čvrstoj i uigranoj odbrani i trojici vanserijskih napadača Santa Kruzu, Nelsonu Valdesu i naturalizovanom Argentincu Lukasu Bariosu. Odbrambeni igrač Hulio Cezar Kaseres istakao je da se niko u paragvajskom državnom timu ne zadovoljava plasmanom u eliminacionu fazu i dodao da je to realnost.
-Nalazimo se na mestu koje nam pripada i zato ne treba slaviti ono što smo do sada postigli u Južnoj Africi kao uspeh. Mi, međutim, želimo mnogo više, želimo mesto u istoriji paragvajskog fudbala – naglasio je Kaseres. On je ocenio da je sutrašnja utakmica protiv Japana za sve igrače Paragvaja „najbitniji meč“ i da su svi spremni za „velika dela“.
-Japan ima kvalitetnu selekciju čija je glavna odlika brzina u igri. Moramo da obratimo pažnju na najsitnije detalje u njihovoj igri“, naveo je Kaseres.
Jedan od aduta Paragvajaca u sutrašnjem okršaju je tradicija, pošto azijatske reprezentacije nikada u istoriji svetskih prvenstava nisu zabeležile trijumf u duelima sa južnoameričkim ekipama.
Predstavnici najvećeg kontinenta su samo dva puta uspeli da remiziraju – 1966. Severna Koreja protiv Čilea i 1994. godine Južna Koreja protiv Bolivije.
Japanci su, takođe, zvučno najavljivali nastup u Južnoj Africi. Selektor Takeši Okada je, uprkos slabijim izdanjima u kontrolnim utakmicama, tvrdio da su ambicije „samuraja“ plasman u polufinale.
Za sada su uspeli da ostvare najveći uspeh van njihove države, a igre u E grupi gde su nadigrali Kamerun i Dansku i minimalno poraženi od favorizovane Holandije, daju im za pravo da se nadaju još boljem rezultatu.
Najbolji igrač Japana na Mundijalu u Južnoj Africi, mladi Keisuke Honda, tvrdi da će glavni zadatak njegovih saigrača i njega biti da pokažu da za njih „ništa nije nemoguće“ i da mogu da pobede bilo koji tim na turniru.
Hondin saigrač iz odbrane Tulio očekuje da Paragvajci pokušaju na sve mogučhe načine da ih isprovociraju pošto, kako tvrdi, u tome vide svoju šansu.
-Svaki pogodak u ovoj rundi takmičenja je zlata vredan. Oni jesu favoriti, ali mi ćemo pokušati da ih iznenadimo – zaključio je Tulio.
Utakmica Paragvaj – Japan igra se sutra od 18 časova na stadionu „Loftus Versfeld“ u Pretoriji, a sudiće Frank De Bleker (Belgija) sa sunarodnicima Peterom Helmansom i Valterom Vromansom.
Verovatni sastavi:
Paragvaj: Viljar, Kaniza, Alkaras, Da Silva, Morel, Vera, Bonet, Riveros, Santa Kruz, Valdes, Barios.
Japan: Kavašima, Abe, Nakazava, Tulio, Komano, Nagamoto, Okubo, Endo, Hasebe, Matsui, Honda.
Povezana vest:  JELEN SUPER LIGA, Rezultati drugog kola Super lige i strelci