podolski_navijaciSP JUŽNA AFRIKA
U slavlju posle pobede nad Engleskom povređeni navijači
U Nemačkoj je sinoć u slavlju posle pobede nemačke fudbalske reprezentacije u meču sa Engleskom u osmini finala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi povređeno više desetina ljudi.
U Bremerhafenu je dvoje mladih povređeno iz vatrenog oružja, a policija još traga za nepoznatim počiniocem.
Svi navijači povređeni su u tzv. auto-korzoima, kolonama automobila u kojima se posle pobedom završenih utakmica trubeći slavi po nemačkim ulicama. Ranije nepoznat običaj, nemački navijači su pre nekoliko godina preuzeli od suseda sa juga Evrope.
U Milhajmu na Ruru povređena su dva 16-godišnjaka koji su prilikom lakšeg sudara ispali sa prenatrpanog zadnjeg sedišta kabrioleta.
U Menhengladbahu je povređeno osam osoba, od toga troje dece, kada su se u tamošnjem auto-korzou sudarila četiri vozila.
Na berlinskom bulevaru Kurfirstendam, gde je posle utakmice slavilo 8.000 do 10.000 ljudi, lakše je povređeno osam navijača.
Dvoje njih je zadobilo ozlede od petardi, ostali su ispali iz automobila sa otvorenim krovom, i to, kako pretpostavlja policija, jer su pili previše alkoholnih pića. Iz istog razloga bilo je osam povređenih i na slavlju u Potsdamu.
U glavnom gradu Nemačke se prethodno na tzv. navijačkoj promenadi okupilo više od 350.000 ljudi, a tokom prenosa utakmice nije bilo nikakvih incidenata niti povreda.
Na bulevaru 17. juna dugačkom 1,5 kilometara, koji je do 11. jula celodnevno zatvoren za automobilski i biciklistički saobraćaj, postavljeno osam ogromnih ekrana.
Ulaz je besplatan, ali na sedam pristupnih mesta posetioci se podvrgavaju opsežnoj kontroli. Zabranjeno je da se unose ne samo staklene flaše, stolice na rasklapanje i kišobrani, već i „vuvuzele“, trube koje se neprekidno čuju tokom svakog TV-prenosa utakmica u Južnoj Africi.
Utakmice svetskog prvenstva se na velikim ekrania masovno gledaju ne samo na posebno uređenim „navijačkim promenadama“, već i na trgovima, baštama restorana i kafića širom Nemačke.
U Berlinu se mečevi masovno prate i dosadašnje pobede nemačkog tima slave i u četvrtima naseljenim prevashodnom Turcima i drugim inostranim sugrađanima. Njihovu identifikaciju sa nacionalnim timom olakšala činjenica da je 11 od 23 nemačka fudbalera migrantskog porekla.
Kvote gledanosti TV-prenosa utakmica takođe obaraju sve rekorde. Jučerašnji meč između Nemačke i Engleske pratilo je 90 odsto gledalaca, čak je i utakmicu Argentina – Maksiko pratilo 43 odsto TV-pretplatnika.
Na mestima gde je organizovano javno praćenje utakmica Svetskog prvenstva očekuje se još veća navala naredne subote kada Nemačka u četvrtini finala igra sa Argentinom.
Povezana vest:  Inijesta: Atletiko je zasluženo šampion