JoBulani lopta 1SP JUŽNA AFRIKA

Francuski naučnici: Jabulani je savršena lopta

 

Uz vuvuzele, kontroverzne, neregularno priznate i poništene golove, kao i ponašanje argentinskog selektora Diega Maradone uz aut-liniju tokom utakmica, lopta „Jabulani“ je obeležila dosadašnji deo SP-a.

Reč je naravno o službenoj lopti s kojom se igra na Mundijalu u Južnoafričkoj Republici, čije je problematično ponašanje u letu tema o kojoj se govori neprestano, i to redovno u nepovoljnom kontekstu.

Povezana vest:  Benitez :Geret Beje je kao Ferari

Ne sviđa se ni golmanima, ni igračima, ni trenerima, a grupa francuskih naučnika ima službeno objašnjenje: „lopta je presavršena“.

-Šavovi na Jabulaniju su unutrašnji, pa je lopta savršeno okrugla. Zbog njenog savršenog oblika ograničeno je vreme kontakta s nogom igrača. Kao posledica, lopta se praktično ne okreće. Lopta putuje malo manje u daljinu, a nakon udarca zato dobija plutajuću i nepredvidljivu putanju, bilo za napadače, bilo za golmanu – rekao je Erik Berton, zamenik direktora Instituta nauke o kretanju u Marseju, o Adidasovoj lopti koju su dizajnirali naučnici sa Univerziteta Loughborough u Engleskoj.

Povezana vest:  Za prelazak u Mančester Siti Ronaldo ima četiri uslova, jedan od njih 400.000 funti nedeljno!