diego_forlan_urugvajSP JUŽNA AFRIKA

 

Urugvaj i Gana za plasman u polufinale Mundijala

 

U drugoj četvrtfinalnoj utakmici šampionata sveta u Južnoj Africi sutra će se u Johanezburgu sastati reprezentacije Urugvaja i Gane i pokušati da iskoriste šansu za prolazak u borbu za medalju na najznačajnijem fudbalskom takmičenju.

Urugvajci su pre 60 godina osvojili drugu tilulu prvaka sveta, a najveći uspeh od tada im je učešće u polufinalu Mundijala u Meksiku 1970. godine.

Tokom poslednjih nekoliko decenija u istoriji urugvajskog fudbala smenjuju se periodi neuspeha u kojima je jedina razlika u plasmanu na planetarnu smotru.

Po pravilu „urusi“ su ili zaustavljeni na poslednjem koraku pred Mundijalom, ili završavali učešće već na startu šampionata.

Sadašnja generacija, koju sa klupe predvodi iskusni selektor Oskar Tabares, uspela je da se dokopa četvrtfinala, a sada je ambicija Dijega Forlana i njegovih saigrača plasman u samu završnicu turnira u Južnoj Africi.

Povezana vest:  UEFA FUTSAL EURO 2016, Rusija prva u Grupi C, Hrvatska ispala

john_menash_gana_kapitenGana se nalazi pred najvećim uspehom u istoriji afirčkog fubala. Ukoliko eliminišu selekciju Urugvaja, „crne zvezde“ će postati prvi afrički tim koji se domogao polufinala.

Najbolji igrač Urugvaja Forlan uspeo je da zadrži vrhunski nivo forme koji ga je minule sezone krasio u madridskom Atletiku i odlično predvodi saigrace u državnom timu na Mundijalu u Južnoj Africi.

-Mislim da je naša najveća snaga odlični selektor Tabares koji je uspeo da svoje veliko iskustvo i znanje prenese na nas – istakao je Forlan.

Povezana vest:  Stekelenburg karijeru nastavlja u Romi

U taboru Gane vlada veliki optimizam pred okršaj sa „urusima“, a dodatnu euforiju unose južnoafrički navijači koji na svakom koraku pružaju podršku predstavnicima „crnog kontinenta“.

-Znamo koliko je bitno da trijumfujemo u sutrašnjem okršaju. Eventualnim prolaskom u polufinale obradovali bismo ne samo naše sunarodnike, nego i sve Afrikance širom sveta – naglasio je kapiten Džon Mensah.

Mnogo oprezniji od izabranika je selektor Milovan Rajevac, koji je igračima zabranio da daju izjave tokom poslednje sedmice.

-Igrači moraju da se skoncentrišu na utakmicu protiv Urugvaja. Nikakve druge stvari sada ih ne interesuju –  rekao je Rajevac.

Srpski stručnjak prinuđen je da menja tim na sutrašnjoj utakmici pošto su Dede Aju i Džonatan Mensah suspendovani zbog parnih kartona.

Povezana vest:  Partizan protiv Voždovca, Zvezda dočekuje Mladost

Najverovatnije je da će se na poziciju štopera umesto mlađeg Mensaha vratiti oporavljeni Isah Vorsah, dok bi u veznom redu najzad šansu od prvog minuta trebalo da dobije Suli Mntari.

Utakmica Urugvaj – Gana igra se sutra od 20.30 časova na stadionu „Soker siti“ u Johanezburgu, a sudije će Međunarodna fudbalska federacija naknadno odrediti.

Pobednik ovog duela u polufinalu će se sastati sa boljim iz meča Holandija – Brazil.

Urugvaj: Muslera, Lugano, Viktorino, Fusile, Masimiljano Pereira, Perez, Rios, Kavani, Fernandes, Suares, Forlan.

Gana: Kingson, Pantsil, Mensah, Adi, Vorsah, Anan, Inkom, Muntari, Boateng, Gijan, Tagoe.