Bert_van_Marwijk_NetherlandsSP JUŽNA AFRIKA

 

Dunga protiv starih znanaca u borbi za polufinale

 

U prvoj utakmici četvrtfinala fudbalskog šampionata sveta u Južnoj Africi sutra će se u Port Elizabetu sastati reprezentacije Holandije i Brazila, a u centru pažnje biće selektor petostrukog prvaka sveta Karlos Dunga koji je kao kapiten dva puta predvodio saigrače u istorijskim duelima sa „lalama“ na Mundijalu. Na Svetskom prvenstvu u SAD 1994. godine, na putu ka četvrtoj tituli prvaka sveta Brazilci su se u četvrtiifnalu sastali sa Holandijom koju je sa klupe predvodio Dik Advokat.

U veoma dinamičnoj utakmici Brazil je vodio sa 2:0, ali su „lale“ uspele da izjednače. Čovek odluke bio je Branko koji je devet minuta pre kraja savladao golmana Holandije Eda de Goja.

U Francuskoj četiri godine kasnije Holanđani su izvršili smenu generacija, a glavne role preuzeli su prvotimci Ajaksa koji su se 1995. godine popeli na „krov Evrope“.

Put do medalje na Mundijalu preprečili su im upravo Brazilci u polufinalu. Ovoga puta „karioke“ su se u finale plasirale zahvaljujući boljem izvođenju penala, a tragičari među učenicima Gusa Hidinka bili su Filip Koku i Ronald de Bur.

Povezana vest:  Vignjević zadovoljan jedino rezultatom

Pre 12 godina Dunga je bio sigurni izvođač prvog penala, a sada će pokušati da nastavi pobednički niz i približi se večitom cilju najboljih brazilskih fudbalera – osvajanju titule svetskog prvaka.

-Znamo da je Holandija veoma neugodan protivnik za bilo koju reprezentaciju – rekao je Dunga, za koga brazislki navijači smatraju da je „suviše analitičan“ i da igračima daje malo slobode u igri.

On je ocenio da su Holanđani na Mundijalu u Južnoj Africi „veoma pojednostavili svoj stil igre“ i dodao da izabranici Berta Van Marvajka „dosta liče na nas Južnoamerikance“.

-Reprezentacija Holandije nije tipičan predstavnik evropskog fudbala koji maksimalnu pažnju posvećuje odbrani, a u napadu se prevashodno oslanja na duge lopte. Oni su tehnički veoma dobro obučeni. Moramo da se prirpemimo za meč sa protivnikom koji je kvalitetan i ima čime da se pohvali – precizirao je Dunga.

Povezana vest:  Počasnom predsedniku FSS Tomislavu Karadžiću titula počasnog građanina Subotice

Selektor „karioka“ ima dosta kadrovskih problema, pošto u timu sigurno neće biti povređenog Elana. Vrlo je verovatno da će zbog povrede članka izostati Felipe Melo, čija je prva zamena Ramires suspendovan. Očekuje se da će sutrašnji meč početi Danijel Alveš i prvotimac nemačkog Volfsburga Žosue.

Slično kao i Brazilci, Holanđani su značajno modifikovali sistem igre pod Van Marvajkom, orijentišući se pre svega na rezultat.

Sjajan niz od četiri pobede na šampionatu u Južnoj Africi „lale“ žele da nastave i u meču sa najtrofejnijom selekcijom na svetu.

Prethodnih par dana holandsku javnost zaokupljaju izjave napadača engleskog Arsenala Robina van Persija koji je istakao da zaslužuje mnogo veću minutažu nego što je to bio slučaj u dosadašnjem delu šampionata.

Van Marvajk je hitno sazvao sastanak reprezentativaca, a novinarima je poručio da ga „ništa ne može poremetiti u pripremi utakmice sa Brazilom“.

-Razgovarao sam sa Van Persijem i Veslijem Snajderom nasamo. Rekao sam im da poštuju jedan drugog – izjavio je selektor „lala“.

Povezana vest:  Tagoe i Vukić potpisali za Partizan, željni igre (FOTO)

Holandski mediji su ovaj potez Van Marvajka okarakterisali kao „poslednju preventivnu meru“ i dodali da bi sledeći korak moglo da bude odstranjivanje neposlušnih pojedinaca iz ekipe.

Govoreći o sutrašnjoj utakmici, Van Marvajk je naglasio da Holanđanima „odgovaraju susreti sa kvalitetnim protivnicma“.

-Drago mi je što igramo protiv ekipe koja želi i ume da se nadigrava sa nama. Imamo jasan cilj pred sobom i verujemo da možemo da ga ostvarimo – zaključio je Van Marvajk.

Utakmica Holandija – Brazil igra se sutra od 16 časova na stadionu „Nelson Mendela Bej“ u Port Elizabetu. Sudije će Međunarodna fudbalska federacija naknadno odrediti.

Pobednik tog meča u polufinalu će se sastati sa boljim iz susreta Urugvaj – Gana.

 

Verovatni sastavi:

Holandija: Štekelenburg, Van der Vile, Heitinga, Matijsen, Van Bronkhosrt, Kujt,  Van Bomel, De Jong, Roben, Snajder, Van Persi.

Brazil: Žulio Cezar, Majkon, Lusio, Žuan, Mičel Bastos,  Žosue, Žilberto Silva, Danijel Alveš, Kaka, Robinjo, Luis Fabijano.