fifaFIFA pokrenula istragu protiv Australije

 

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) pokrenula je istragu protiv Fudbalske federacije Australije zbog sumnje da su njeni čelnici poklonima podmićivali neke članove FIFA da bi dobili organizaciju prvenstva sveta 2022. godine.

Sumnja se da je Fudbalska federacija Australije poklanjala skupoceni nakit suprugama članova Upravnog odbora FIFA, koji će 2. decembra ove godine odlučiti ko će biti domaćin završnih turnira prvenstva sveta 2018. i 2022. godine.

Povezana vest:  Bekamov pogodak prvi put u sezoni

Pored toga, sumnja se i da je Fudbalska federacija Australije mladoj reprezentaciji Trinidad i Tobaga platila troškove putovanja na jedan turnir na Kipru. Na taj način želeli su da dobiju naklonost potpredsednika FIFA i predsednika zone KONKAKAF Džeka Vornera, čija je matična federacija Trinidad i Tobago.

-Nakon što su se pojavile sumnje da je bilo nedozvoljenih aktivnosti Fudbalske federacije Australije pokrenuli smo istragu, ali dok ona ne bude završena ne možemo otkrivati nikakve detalje – navodi se u saopštenju FIFA.

Povezana vest:  Gigs: Nisam u svađi sa Mojsom

To je potvrđeno i iz Fudbalske federacije Australije, koja je priznala da su davani pokloni, ali tvrdi da na taj način nisu prekršeni propisi FIFA.

-Učestala je i uobičajena praksa među političarima, poslovnim partnerima i mnogim organizacijama da se u znak pažnje daju simbolični pokloni i to nije mito – saopštila je Fudbalska federacija Australije.

Povezana vest:  Barselona negirala da je postigla dogovor sa napadačem Atletika Grizmanom