shakespeareProkletstvo Šekspirovog komada uklonjeno posle 400 godina

 

Šekspirovo pozorište „Gloub“ u Londonu konačno je stavilo tačku na jedan tabu, star četiri veka, prenose britanski mediji.

Reč je o ponovnom izvođenju komada „odgovornog“ za požar u kome je pre 400 godina nestalo prvobitno zdanje pozorišta slavnog engleskog dramaturga.

Šekspirov „ukleti“ komad „Henri VIII“ izveden je u novom „Gloubu“ po prvi put od 1613. godine, kada je u katastrofalnom požaru do temelja izgorelo staro pozorište, upravo za vreme izvođenja predstave posvećene engleskom kralju Henriju VIII.

Povezana vest:  MLADI MUZIČARI IZ FUKUŠIME U POSETI SRBIJI

Prvo pozorište „Gloub“ postojalo je 14 godina kada je pucanj iz pozorišnog topa, korištenog tokom izvođenja komada, izazvao požar na slamnatom krovu koji se potom proširio na čitavo zdanje.

Novo pozorište „Gloub“, koje je otvoreno 1997. godine i koje takođe postoji 14 godina, ima slamnati krov, ali i specijalni sistem protivpožarne zaštite kako se ne bi ponovila sudbina prvobitnog pozorišta.

Povezana vest:  DEV9T ĆE OVE ZIME POSETITI DKSG

-Retko se dešava da na scenu bude postvaljen komad zbog kojeg je nekada izgorelo čitavo pozorište, a još ređe se dešava da komad bude postavljen po prvi put u pozorištu koje izgrađeno na temeljima starog – izjavio je reditelj Mark Rozenblat.

Kao i u prvobitnoj izvedbi, i u najnovijoj produkciji ulazak kralja najavljuje se pucnjem iz topa u četvrtoj sceni prvog čina, u kojoj je pre četiri veka došlo do fatalnog požara.

Povezana vest:  Ne propustite zlatni vikend 50. BEMUS-a!