maradona_poljubacSP JAR, ARGENTINA-NEMAČKA

Susret trofejnih ekipa drugi put zaredom u cetvrtifnalu

 

U trećoj utrakmici četvrtfinala fudbalskog šampionata sveta u Južnoj Africi, sutra se u Kejptaunu sastaju reprezentacije Argentine i Nemačke, ekipe koje su zajedno osvojile pet titula planetarnog prvaka i na prošlom Mundijalu se takođe sastale u ovoj fazi takmičenja.

Pre četiri godine domaćini šampionata bili su bolji izvođači penala, što im je kasnije omogućilo da osvoje bronzanu medalju. „Gaučosi“ su morali da se pomire sa činjenicom da će sama završnica svetskog prvenstva još jednom proteći bez njih.

Poslednji put Argentinci su osvojili medalju na šampionatu sveta 1990. godine u Italiji, kada je u finalu od njih bila bolja selekcija Zapadne Nemačke. Mnogi smatraju da od te generacije, koju je na terenu predvodio današnji selektor Dijego Armando Maradona, Argentina nije imala bolji državni tim od ovog na Mundijalu u Južnoj Africi.

Povezana vest:  Policija na Marakani istražuje sukob Džajića i Čovića

Argentincima je na planetarnoj smotri samopouzdanje raslo sa svakom novom pobedom, a igre su bile sve bolje kako je Mundijal odmicao. Ekipa koja tokom kvalifikacija i priprema nikako nije bila miljenik domaće javnosti i novinara, uspela je da u takmičenju po grupama i osmini finala prikupi simpatije ljubitelja fudbala atraktivnom napadačkom igrom.

Selektor Maradona stalno ponavlja da je presrećan dosadašnjim učinkom njegovih izabranika.

-Budite sigruni da ćemo pokušati da sastavimo najbolji mogući tim za okršaj sa Nemcima – poručio je novinarima Maradona, koji je 1986. godine bio najbolji igrač u sastavu svetskog prvaka Argentine.

Harizmatičnog selektora „gaučosa“ oštro je napao vezni igrač nemačkog državnog tima Bastijan Švajnštajger, prema čijim rečima gestikulacije i pokušaj pritiska na sudije nekada najboljeg fudbalere na svetu „nisu deo igre“.

-Šta se dešava sa tobom, Bastijane, zašto si nervozan – u svom stilu je na konferenciji za novinare prokomentarisao Maradona izjavu iskusnog prvotimca minhenskog Bajerna i dodao da Argentinci „nemaju vremena da misle o Švajnštajgeru“.

Povezana vest:  Kavani prodat Čelsiju za 58 miliona evra?

On je naglasio da „igrači razmišljaju samo o načinu na koji će istrčati na teren i odigrati veoma značajan meč“.

Očekuje se da po levoj strani pomoć ofanzivnom Anhelu Di Mariji pruži Honas Gutijeres, koji je u dosadašnjem delu šampionata igrao na poziciji desnog beka. Uz kapitena Havijera Maskerana, Maradona će Nemcima na sredini terena suprotstaviti i iskusnog Huana Sebastijana Verona.

U odsustvu iskusnijih reprezentaivaca, koji su zbog povreda otkazali selektoru Joakimu Levu, glavnu snagu nemačkog državno tima na ovom šampionatu predstavljaju nadareni mladi igrači koji plene brzinom, upornošsću i sjajnim osećajem za izvođenje kontranapada.

U četvrtfinalu za Nemce neće igrati povređeni napadač Kakau, što znači da su strelci prva dva gola u derbiju osmine finala protiv Engleske, Lukas Podolski i Miroslav Klose, sasvim sigurni u stratnoj postavi.

Povezana vest:  Napoli i Fiorentina podelili bodove

-Očekujem neverovatno težak meč protiv Argentine. Svesni smo da u susretu sa tako kvalitetnim rivalom nemamo pravo na grešku – rekao je Kakau.

Prema njegovim rečima, najveća prednost „gaučosa“ je što imaju veliki broj igrača koji su „u svakom trenutku opasni po gol protivnika“.

-Mislim, ipak, da je Argentina ranjiva i da možemo da je elimišemo – zakljucio je Kakau.

Utakmica Argentina – Nemačka igra se sutra od 16 časova na stadionu „Grin Point“ u Kejptaunu, a sudiće Ravšan Irmatov (Uzbekistan) sa pomoćnicima Rafaelom Iljašovom (Uzbekistan) i Bakhadirom Kočkarovom (Kirgistan).

Verovatni sastavi:

Argentina: Romero, Otamendi, Demikelis, Burdiso, Hajnce, Maskerano, Gutijeres, Veron, Mesi, Iguain, Teves.

Nemačka: Nojer, Fridrih, Mertezaker, Boateng, Lam, Kedira, Švajnštajger, Ozil, Miler, Podolski, Klose.