holnadija_slavljeSP JUŽNA AFRIKA

 

Holandija u polufinalu, Brazil ispao

 

Fudbalska reprezentacija Holandije plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva u Južnoj Africi pošto je danas posle velikog preokreta pobedila jednog od glavnog favorita na takmičenju ekipu Brazila sa 2:1.

Brazil je poveo u 10. minutu golom Robinja posle asistencije Felipea Mela. Posle tog gola Brazil je uglavnom kontrolisao utakmicu sigurnom igrom na sredini terena.

U drugom poluvremnu Holandija je zaigrala mnogo bolje i izjednačila već u 54. minutu autogolom Felipea Mela, posle centaršuta Veslija Snejdera sa desne strane.

Holandija dolazi u vođstvo u 68. minutu, kada je posle kornera koji je izveo Arjen Roben loptu glavom prvo dotakao Dirk Kojt, koji je prebacio u srce peterca gde je Snejder dobro zahvatio glavom i prosledio u gol.

vesli_snajder_hol_braBrazilci su posle toga počeli da pokazuju nervozu na terenu, a Felipe Melo dobio je u 73. minutu crveni karton zbog udaranja Robena.

Holandija je do sada samo dva puta pobedila Brazil u ukupno devet utakmica koliko su odigrali na svetskim šampionatima. U polufinalu Svetskog prvenstva Holandija će igrati protiv pobednika meča između Urugvaja i Gane koji se igra večeras.

Povezana vest:  Sampdorija rutinski protiv Kaljarija

Brazil je imao prvu šansu na utakmici kada je preko Robinja postigao gol već u sedmom minutu na dodavanje Luiša Fabijana, ali je sudija poništio pogodak posle nekoliko trenutaka zbog ofsajda.

Nedugo potom, Brazil je ipak poveo kada je ponovo Robinjo u 10. minutu posle asistencije Felipea Mela dobrom fintom stvorio sebi prostor i sa 17-18. metara snažno šutirao. Golman Stekelnburg bio je nemoćan.

U 26. minutu Žuan je imao priliku da se upiše u strelce kada je Maikon, posle dobrog prodora po desnoj strani, centrirao, ali Žuana sa sedam-osam metara šutira preko gola.

U 31. minutu fudbaleri Brazila izveli su najlepšu akciju na utakmici. Po desnoj strani Robinjo je prošao dva igrača Holandije, dodao loptu do Fabijana koji je petom vratio Kaki. Kaka je šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali je golman Stekelnburg odlično odbranio.

Brazilci su kontrolisali igru u tom delu meča i imali nekoliko prilika, a poslednju u prvom poluvremenu imao je Maikon koji je u 47. minutu probio po desnoj strani i šutirao, ali je golman Holanđana bio dobro postavljen.

Povezana vest:  Huan Roman Rikelme spreman da se vrati u Boku Juniors

Holanđani su izjednačili u 54. minutu autogolom Mela iz akcije koja nije previše obećavala. Snejder je centrirao s desne strane, brazilskom golmanu je u petercu zasmetao njegov igrač Felipe Melo, koji je dotakao loptu glavu, što je bilo dovoljno da prevari svog golmana i prosledi je u mrežu.

Brazil je prvu ozbiljniju akciju u nastavku imao tek u 66. minutu kada je Kaka je dobro šutirao sa 17 metara, ali je lopta otišla pored desne stative.

Holandija je potpuno preokrenula utakmicu u 68. minutu kada je posle kornera, koji je izveo Roben, loptu glavom prvo dotakao Kojt, koji je prebacio u srce peterca gde je Snejder dobro zahvatio glavom i prosledio u gol.

Brazilci su u finišu krenuli na sve ili ništa. Probao je prvo Lusio u 81. minutu kada je posle kornera dobro šutirao, ali se lopta odbila u korner. Odmah potom, posle centaršuta iz kornera lopta je prošla na samo par metara od golmana, pre nego što je Kojt ponovo izbacio.

Povezana vest:  Mlada reprezentacija Srbije zabeležila prvi poraz u kvalifikacijama

Imao je Brazil u finišu utakmice još nekoliko pokušaja, ali su se fudbaleri Holandije dobro odbranili i u nekoliko navrata uspeli da organizuju opasne kontranapade iz kojih su mogli da uvećaju svoju prednost.

Ovo je prvo polufinale Holandije od Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine, kada je izgubila od Brazila na penale. To je ujedno i prva pobeda Holandije nad Brazilom od 1974. godine.

Za igrača utakmice izabran je Vesli Snejder.

Stadion: Nelson Mandela

Gledalaca: vise od 42.000

Sudije: Juiči Nišimura (Japan), Toru Sagara (Japan), Đeong Hae Song (Južna Koreja)

Žuti kartoni: Hejtinga, Van der Vil, De Jong, Ojer, Bastos

Crveni karton: Felipe Melo (73)

HOLANDIJA: Marten Stekelnburg, Gregori van der Vil, Džon Hejtinga, Andre Ojer, Điovani van Bronkhorst, Dirk Kojt, Mark van Bomel, Vesli Snejder, Najdžel de Jong, Arjen Roben, Robin van Persi (Huntelar, 87)

BRAZIL: Žulijo Sezar, Maikon, Lusio, Žuan, Mišel Bastos (Žilberto Melo, 62), Žilberto Silva, Felipe Melo, Danijel Alveš, Kaka, Robinjo, Luiš Fabijano (Nilmar, 78)