luis_suarez_urugvajSP JUŽNA AFRIKA

 

Suares: To je bila Suaresova ruka

 

Gana nije uspela da postigne istorijski uspeh i da kao prvi afrički tim uđe u polufinale Svetskog prvenstva u fudbalu.

Posle izvođenja penala, precizniji sa 11 metara bili su Urugvajci, dvostruki svetski prvaci, i rezultatom od 4:2 došli do polufinala, prvog od 1970. godine.

U poslednjem minutu drugog produžetka, posle gužve u šesnaestercu Urugvaja, Luis Suares je nakon šuta Dominika Adije rukom izbacio loptu sa gol linije, posle čega je sudija dosudio penal i isključio napadača Urugvaja.

-Mislim da je to bilo najbolje spasavanje lopte na Svetskom prvenstvu – rekao je kasnije Suares.

Upitan da li je to bila „božja ruka“, odgovorio je: – Ne, to je bila Suaresova ruka.

Povezana vest:  Zidan novi sportski direktor Real Madrida

Istorijsku pobedu Gani, ipak, nije doneo Gijan, pošto je sa bele tačke pogodio prečku. Protiv Srbije i Australije, u takmičenju po grupama, Gijan je bio samouveren i posle dosuđivanja penala, postigao je pogotke.

Pobednik je rešen posle izvođenja penala, kada je golman Urugvaja Muslera dva puta odbranio udarce sa 11 metara i time je svetsko prvenstvo za tu zemlju završeno.

Gijan je neutešno plakao u zagrljaju saigrača. Sat vremena posle utakmice, igrači Gane samo su prošli pored novinara, ne želeći da daju izjave i žureći da uđu u autobus.

Jedan od retkih fudbalera koji se zaustavio, iako nevoljno, bio je Gijan. „Nemam šta da kazem, znate. Sve je to deo igre“, rekao je. On je ocenio i da je trebalo da sudija prizna udarac Adije u poslednjem minutu.

Povezana vest:  Borusija Dortmund novi šampion prvenstva Nemačke

-Lopta je ušla u gol, prešla je liniju, a sudija to nije priznao. Da je to bio naš dan, sudija bi to video i pištaljkom označio postizanje pogotka. Sve je to loša sreća – kazao je Gijan.

-Suares je sada heroj u njegovoj zemlji jer je lopta išla u gol, a on ju je zadržao rukom, a ja sam nažalost promašio penal. Oni su se vratili i pobedili… Ali, to je fudbal – rekao je Gijan.

Povezana vest:  FSS se zvanično kandidovao za domaćina EP za omladince 2018.

Suares, s druge strane, nije pokazivao da žali zbog dobijanja crvenog kartona, već je bio zadovolan što je zaustavio loptu koja bi sigurno završila u golu i Gani obezbedila pobedu.

-Teško je biti izbačen sa Svetskog prvenstva, ali način na koji sam ja danas izbačen, vredeo je, to je istina – ocenio je Urugvajac.

Tim Gane najmlađi je od svih učesnika Svetskog prvenstva, sa prosekom od 24 godine i devet meseci, pa stručnajci veruju da će taj tim imati još mnogo šansi da napravi boji rezultat.

-Bili smo tako blizu uspeha. Bio je veoma, veoma bolno – rekao je odbrambeni igrač Džon Pentsil.