maradona_porazSP JUŽNA AFRIKA
Diego Maradona: Tužan sam kao na oproštaju od fudbala
Selektora argentinskih fudbalera Diega Maradonu četvrtfinalni je brodolom u Kejp Taunu protiv Nemačke očigledno pokolebao oko nastavka selektorskog posla.
-Ne znam šta mi sledi. Moram najpre da porazgovaram s članovima porodice i sa samim fudbalerima – rekao je Maradona nakon utakmice u kojoj je njegova ekipa nastradala izgubivši sa 4-0.
-Preplavila me velika tuga, veća nego na dan kad sam se oprostio od fudbala. Od ovog bi mi poraza lakše bilo podneti udarac Muhameda Allija. Polagali smo velike nade uoči ove utakmice, mislili da ćemo pobediti Nemačku. Razočaran sam do bola, kao što sam bio posle našeg ispadanja 1982. godine na Mundijalu u Španiji. Ostao sam jednostavno bez energije. Nisam razmišljao dosad o povlačenju s čela reprezentacije. Sad više ne znam. Mogu ja otići i sutra, ali dobro… Mislim da je dobro da smo svima pokazali da možemo igrati dobro, bez straha ili brige. Fudbal je igra koja služi da se zadovolji publika. Argentina uvek mora da igra lepo i traži pobedu, drugačije mi ne možemo – dodao je razočarani Maradona nastavivši:
-Nemačka je odigrala dobru utakmicu. Dobro su nas proučili. Sve se promenilo posle prvog gola, što je njima olakšalo situaciju. Želim da zahvalim svim mojim igračima i svim ljudima koji su bili uz nas. San se nije ostvario, ali mi smo uživali u putovanju koje nas je vratilo nazad sve do korena argentinskog fudbala.
Maradona je upitan i za Mesijev učinak:
-Messi nije postigao gol na celom turniru? Svejedno je igrao sjajno Svetsko prvenstvo. Videti ga kako plače u svalčionici bilo je užasno. Mogu samo reći da su svi oni koji su tvrdili da se ne daje dovoljno u argentinskom dresu – glupani.
Ovaj je poraz inače drugi najgori za „gaučose“ u istoriji Svetskih prvenstava. Teže su izgubili samo 1958. u Švedskoj, kada ih je sa 6-1 deklasirala Čehoslovačka u poslednjoj utakmici grupe. Isto su uverljivo pak Argentinci izgubili 1974. u Nemačkoj, gde ih je s 4-0 razbila Holandija, kasniji svetski vicešampion.
Pogodak koji je Maradoninoj ekipi Tomas Miler dao za 1-0 u trećem minutu najbrži je gol koji su Argentinci primili u mundijalskoj istoriji.
Od 1970. godine i tadašnjega svetskog prvaka Brazila na meksičkom Mundijalu, nije bilo ekipe koja je na završnom turniru dala četiri ili više golova u najmanje tri utakmice. „Elfu“ je to u Južnoj Africi uspelo protiv Australije (4-0), Engleske (4-1) i Argentine (4-0).
Povezana vest:  Ferguson nije zadovoljan sezonom Mančestera