madjarski_savez_logoFudbalski savez Mađarske dobio novog predsednika

 

Predsednik i izvršni direktor najveće mađarske banke Šandor Čanji izabran je danas za novog predsednika Fudbalskog saveza te zemlje.

-Ovo je najteži zadatak u mojoj karijeri. Samo sreća može da popravi igru reprezentacije u bliskoj budućnosti. Računam na sve koji žele da pomognu mađarskom fudbalu – rekao je Čanji.

Mađarska je poslednji put učestvovala na nekom velikom takmičenju 1986. godine, na Svetskom prvenstvu u Meksiku. Na klupskom nivou, Debrecen je prošle sezone igrao u prvoj fazi Lige šampiona, ali nije osvojio nijedan bod.

Povezana vest:  Tabarez ostaje trener Urugvaja: Moramo da nastavimo ovaj projekt

Čanji je obećao da će se izgraditi novi stadion umesto starog „Ferenca Puškaša“ i dodao da će se o budućnosti selektora Ervina Kumana odlučiti na sledećem sastanku saveza.

Selektor nije uspeo da odvede nacionalni tim na Mundijal u Južnu Afriku, a reprezentacija u septembru počinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2012.

Čanji je izabran na petogodišnji mandat. U Mađarskoj se veruje da je blizak premijeru Viktoru Orbanu, čija je stranka umerene desnice ubedljivo pobedila na izborima u aprilu.

Povezana vest:  Stojković: Nismo potcenili Austriju

Orban je nekadašnji povremeni fudbaler i osnivač akademije „Ferenc Puškaš“. On se zavetovao da će se posebno potruditi da povrati mađarski fudbal na staze stare slave.

Slavni mađarski „zlatni tim“ harao je svetom tokom pedesetih godina.

U najveća dostignuća spadaju osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Helsinkiju, igranje u finalu Svetskog prvenstva 1954, kao i pobeda od 6:3 u gostima nad Engleskom, što je domaćinima bio prvi poraz na domaćem terenu od protivnika van Britanije.

Povezana vest:  Siti ponovo bez pobede, Sautempton odneo bod iz Mančestera

Nade u oporavak mađarskog fudbala porasle su prošle godine, kada je reprezentacija osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina u Egiptu.

Osim bankarstva, Čanji se bavi i mnogim drugim poslovima, među kojim su i nekretnine, vinarije i kompanije za proizvodnju hrane.

Nedavno je objavljeno da je on drugi najbogatiji čovek u Mađarskoj, čije je bogatstvo vredno više od 500 miliona dolara.