finale_trrofej_spanijaFINALE SP JAR

Prvo pa muško – Španija osvojila Mundijal

 

U drugom produžetku reprezentacija Španije pobedila je sa 1:0 golom Andreasa Inijeste u 118 minuti igre. Ipak, žali Bože izgubljenog vremena kraj malog ekrana. U finalu 19. Svetskog prvenstva, koje je odigrano u Johanesburgu na stadionu Soker Siti, pred 85.000 gledalaca slavila je Furija.

Prvi put u istoriji svetski prvaci postali su igrači Španije, U regularnom delu utakmice nije bilo pogodaka iako su obe ekipe imali nešto šansi – Roben i Vilja.

Sudija na meču, kome je nepoterno i spominjati ime, dovoljno je reći da je policajac u Engleskoj, dosudio je, čini mi se, rekordnih 14 kartona (14 žutih i crveni) a da je i u ovoj utakmici bilo dosta sudijskih grešaka. Ali, kao i u svakom sportu izgleda da su sudije nedodirljive i uvek u pravu.

Ipak, Španija je osvojila svetsko prvenstvo i to će ostati upisano u fudbalske knjige!

Pošto niko nije imao da uruči pehar kapitenu Ikaru Kasiljasu trofej je uručio Sep Blrater, predsednik FIFA.

Povezana vest:  Ćurčić objavio spisak za Češku

Junak pobede bio je Andres Injesta koji je u 116. minuti postigao gol nakon asistencije Ceska Fabregasa. Van der Vart nije odradio ofsajd zamku, lopta je na desnoj strani došla do Injeste koji ju je silovito šutno i poslao jobulani loptu u suprotni ugao Stekelenburga.

Tako je Španija evropskoj tituli od pre dve godine dodala svetsku, a zanimljivo je da su sve utakmice od osmine finala dobili sa 1-0. Istim rezultatom su dobili i spomenuto finale Evropskog prvenstva protiv Nemačke.

Španija je nešto žešće i otvorenije zagazila u finale, a Serđio Ramos se u prvih deset mintua dva puta našao u vrlo opasnoj situaciji po holandski gol. U 5. minuti je pucao odlično glavom, ali je Stekelenburg dobro reagovao, dok se u 10. minuti ušetao u šesnaesterac, ali je ostao nedorečen pri udarcu ili asistenciji.

Povezana vest:  David Silva ostaje u Sitiju do 2017. godine

finale_spanija_pred_sansomPosle toga se prilično „zaratilo“ na travnjaku, a u tome su prednjačili Holanđani. De Jong je nespretno i krajnje opasno startovao na Ćabija Alonsa. Za sudiju Veba bilo je to dovoljno samo za žuti karton, makar je mirne duše mogao pokazati i crveni.

Holandija se u uvodnom delu odlučila za posve opreznu taktiku, ali dobar udarac Robena na izmaku prvog dela, u ugao gola Kasiljasa, kao da je naznačio što će se događati u nastavku. Tada su Holanđani krenuli daleko ozbiljnije i konkretnije prema protivniku, a najbolju, idealnu šansu, u 62. minuti je propustio Arjen Roben.

Snajder je maestralno gurnuo loptu između dva obrambena španska igrača u prostor, natrčao je Roben, ali nije realizovao situaciju jedan na jedan sa Kasiljasom. Španski golman je udarac obranio nogom, u padu.

Kako se bližio kraj regularnih 90 minuta tako se povećavala napetost u oba šesnaesterca. Vilja i Ramos su promašivali na jednoj, a Roben, na drugoj strani, kada je pretrčavši Pujola opet išao jedan na jedan.

Povezana vest:  Maradona konkuriše za mesto trenera San Lorenca


U regularnom delu nije bilo pogodaka, a u produžecima je opet odmornije izgledala Španija. Energiju je ulaskom definitivno doneo Cesk Fabregas koji je u 95. minuti bio sam pred golom, baš kao i Roben u akciji tokom drugog poluvremena, ali nije uspeo da nadmudri Stekelenburga. Pretio je Fabregas u 104. minuti, kao i Hesus Navas tri minute pre.

finale_arjen_roben_tugaNovi razlog da Španci krenu još žešće napred bio je drugi žuti karton, odnosno crveni, Heitinge u 109. minuti.

Iako se nije moglo osetiti prednost od igrača više na terenu, Španci su ipak izbegli „lutriju jedanaesteraca“, a omogućio im je to igrač Barselone Iniesta postignuvši zlatni pogodak za veliko slavlje ekipe Visentea del Boskea.

Holanđanima tako ostaje čekanje na titulu svetskog prvaka. Nakon ulaska u finala i poraza u tim duelima 1974. i 1978. godine, usledilo je ovo novo razočarenje.