landon_donovanAmerikanci: Nećemo bejzbol, dajte nam fudbal

 

Oslednji pokazatelji televizijske gledanosti u Sjedinjenim Državama definitivno govore o tome da dolazi do sportskog preobražaja stanovnika. Fudbal, onaj evropski, Amerikanci dugo nisu priznavali, ali sve je počelo da se menja od 1994. kada su i sami bili domaćini Svetskom fudbalskom prvenstvu. Od tada se povećava zainteresiranost za tim sportom, a ankete provedene tokom prvenstva u Južnoafričkoj Republici najbolje oslikavaju kako je američka sportska publika poludela za fudbalom.

Povezana vest:  Blan: Nema problema između Riberija i Gurkufa



Ukupno je 24,3 miliona Amerikanaca u ponedjeljak (14.30 sati) provelo uz televizore gledajući finalnu utakmicu Španjolske i Holandije. Finale je nadmašilo i poslednji dvoboj Amerikanaca u Južnoj Africi, protiv Gane u osmini finala, koji je pratilo 19,4 miliona TV-gledalaca. Finale Svetskog prvenstva između Brazila i Italije 1994. godine, koje je SAD organizirao, pratio je 18,1 miliona gledalaca.

Povezana vest:  Mutu: Daću više golova od Ibrahimovića

Interes za fudbalom munjevito raste, dok interesovanje za bejzbolom, klasičnim američkim sportom, opada. Naime, u utorak uveče je odigrana Ol Stars utakmica MLB lige (američko-kanadska bejzbol liga), između igrača Američke i Nacionalne lige. Provedene ankete govore o najslabijoj gledanosti u istoriji ili, padu od 13 posto u odnosu na prošlu godinu.