england-footballKantona: Za deset godina Engleska neće moći na Mondijal

 

Bivši fudbaler Mančester junajteda Erik Kantona rekao je da Engleska za 10 godina neće moći ni da se plasira na Svetsko prvenstvo ako se ne smanji broj stranaca u Premijer ligi.

-Ako se nastavi kao do sada, za 10 godina situacija će biti veoma, veoma teška i siguran sam da se Engleska neće plasirati ni na Evropsko prvenstvo ni na Mundijal – rekao je bivši francuski reprezentativac u intervjuu za današnje izdanje Telegrafa.

Povezana vest:  Aguero slobodan za 70 miliona evra

Kantona je u Englesku došao 1992. godine, a za Mančester je debitovao sezone 1992/93. Tada je bio jedan od svega 12 stranih igrača koji su igrali u elitnom šampionatu Engleske.

-Sada čak i mali klubovi imaju mnogo stranaca. (Selektor reprezentacije Engleske Fabio) Kapelo ranije bi mogao da bira između stotina igrača. Koliko, međutim, Engleza igra u Premijer ligi? – upitao je Kantona.

Povezana vest:  Borgi selektor reprezentacije Čilea

-Engleska ima dobre igrače starijih generacija, kao što su Stiven Džerard i drugi, jer kada su oni bili mladi nije bilo toliko stranaca. Sada Liverpul i Arsenal imaju po 11 stranih igrača i nikada ne igraju sa engleskim igračima! – objasnio je on.

Kantona je ukazao da bi klubovi trebalo da rade s mladim igračima i da je to veoma važno za reprezentaciju Engleske.

Prema novim pravilima, koja će početi da se primenjuju od predstojeće sezone, klubovi Premijer lige moraće da imaju po najmanje osam domaćih igrača, a sa njima će morati da potpišu trogodišnji ugovor pre njihovog 21. rođendana.

Povezana vest:  Maikon i Ćivu besni na saigrače

-Treba uvesti ograničenja. Možete imati strane igrače, ali tri, četiri ili pet – zaključio je Kantona.

Engleska je u osmini finala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi izgubila od Nemačke sa 4:1. Reprezentacija te zemlje osvojila je samo jednom svetski šampionat – 1966. godine.