UEFA_Liga_Sampiona copyKVALIFIKACIJE LIGA ŠAMPIONA

Helsinki najtrofejniji finski klub

 

Mogući protivnik Partizana u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona Helsinki je najveći i najtrofejniji fudbalski klub u Finskoj i jedini iz te države koji je uspeo da se kvalifikuje za Ligu šampiona.

Bilo je to u sezoni 1998/99, kada je u kvalifikacijama izbacio Jerevan (2:0, 3:0) i francuski Mec (1:0, 1:1). U grupnoj fazi takmičenja igrao je protiv PSV Ajndhovena, Kajzerslauterna i Benfike i sa učinkom od tri poraza, dva nerešena rezultata i jednom pobedom zauzeo četvrto mesto.

Povezana vest:  Mediji: Štutgart otpustio trenera Kelera

Klub je osnovan 1907. godine, a sada igra na Finer stadionu u Helsinkiju, čiji je kapacitet 10.700 mesta. Titule prvaka države osvajao je 22 puta. a 13 puta je bio vicešampion. Pobednik nacionalnog kupa Helsinki je bio deset puta, a četiri puta je trijumfovao u Liga kupu.

Na međunarodnu scenu Helsinki je prvi put izašao 1965. godine, kada je u prvom kolu Kupa šampiona izgubio od Mančester Junajteda (2:3, 0:6). Devet godina kasnije stigao je do drugog kola Kupa šampiona, gde je izgubio od švedskog Atvidabergsa.

Povezana vest:  Biševac: Novac je prikupljen, Petra ide na lečenje

Najteži poraz u Kupu šampiona Helsinki je doživeo 1979. godine, kada je u prvom kolu protiv Ajaksa obe utakmice izgubio identičnim rezultatom 8:1.

U Kupu i Ligi šampiona Helsinki je do sada igrao 12 puta i u 43 utakmice ostvario je učinak od 14 pobeda, šest nerešenih rezultata i 23 poraza, uz gol razliku 39:78.

Pre 13 godina Helsinki je u prvom kolu Kupa pobednika kupova igrao protiv Crvene zvezde i nakon pobede u Helsinkiju od 1:0 u Beogradu je izgubio rezultatom 3:0.

Povezana vest:  Prosinečki: Moramo mnogo toga da popravimo

Ekipu od 2007. godine vodi Anti Murinen, koji je bio na klupi tima i 1998, kada je Helsinki igrao u Ligi šampiona. Murinen je 2000. godine prihvatio poziv da bude selektor reprezentacije Finske, ali je doživeo neuspehe u kvalifikacijama za prvenstvo sveta 2002. i 2006. godine, kao i u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope 2004.