Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) mogla bi da pokrene disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Italije (FIGC) zbog slučaja oko igrača Peskare Sulija Muntarija, koji je napustio teren zbog uvreda na rasnoj osnovi.

Muntarija su tokom utakmice na rasnoj osnovi vredjali navijači Kaljarija. On je prišao da porazgovara sa njima posle čega mu je sudija pokazao žuti karton. Fudbaler iz Gane je napustio teren, zbog čega ga je FIGC suspendovao na jednu utakmicu, ali je kasnije poništio tu odluku.

Povezana vest:  EURO 2012, Portugalci brane kapitena Ronalda

Predsednik Fife Djani Infantino rekao je danas da će razgovarati sa Muntarijem, koji je nedavno rekao da Fifa i Uefa „rasizam ne shvataju ozbiljno“.

„Zajedno ćemo raditi. Nažalost, idiota ima svuda, ali moramo da se borimo protiv njih. Moramo da radimo sa ljudima“, rekao je Infantino, koji je dodao i da namerava da razgovara sa predsednikom italijanskog saveza Karlom Tevekijom.

Povezana vest:  FIFA razmatra promenu nekoliko pravila

Fifu su mnogi kritikovali pošto je u septembru raspustila svoje radno telo za borbu protiv rasizma.

Svetska kuća fudbala je tada navela da je to učinjeno pošto je tom radnom telu istekao mandat, ali da su pre toga obezbedjene preporuke za snažan program protiv rasizma.

„Imamo komitet koji prati situaciju i komitet koji će preduzeti nešto. Ono što je najvažnije je da moramo da reagujemo, što pre to bolje. Imam svoje mišljenje, ali nisam ovde da bih iznosila lične stavove. Ovde sam da obezbedim da Fifa, kroz svoj komitet, preduzme odgovarajuće korake za svaki prekršaj vezan za diskriminaciju“, rekla je generalna sekretarka Fife Fatma Samura za Bi-Bi-Si (BBC).

Povezana vest:  Kavani: Sigurno ostajem, srećan sam u Parizu