Delfi knjižara u Bulevaru kralja Aleksandra 92 u Beogradu ponela je ime „Vuk Karadžić“. Ovim činom izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi nastavljaju tradiciju dodeljujući knjižarama imena velikih srpskih pisaca i kulturnih pregalaca koji su ostavili značajan trag u srpskoj književnosti i kulturi.

Na svečanosti imenovanja u utorak, 31. januara govorili su Jovan Jovanović, stručni saradnik u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda, prof. dr Boško Suvajdžić, predsednik Upravnog odbora Vukove zadužbine, i Dejan Papić, direktor Lagune. Za umetnički deo programa bio je zadužen glumac Milan Caci Mihajlović.

Jovan Jovanović, stručni saradnik u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda, istakao je da preimenovanje knjižara jeste bila ideja Sekretarijata za kulturu, ali da je Dejan Papić zdušno prihvatio tu ideju, za razliku od nekih drugih izdavača. „Veoma je lepo što mapiramo grad značajnim imenima iz srpske knjževnosti“, rekao je Jovanović i dodao da je sve čega se Vuk dotakao u vreme nastanka moderne srpske države postalo dragoceno za sve nas koji to danas baštinimo.

Povezana vest:  9. Međunarodni festival saksofona u Srbiji – Belgrade SAXperience

Prof. dr Boško Suvajdžić istakao je da ima simbolike u tome što je ova knjižara dobila ime Vuka Karadžića baš u godini kad se slavi 80 godina od osnivanje Vukove zadužbine i 30 godina od njenog obnavljanja. „Vukova reforma je nesumljivo značila jezičku, kulturnu i književnu revoluciju. To je bila prava lingvistička revolucija i sve što je radio ukazivalo je na njegovu modernost i povezanost sa najobrazovanijim ličnostima Evrope njegovog doba“, naglasio je profesor sa Filološkog fakulteta.

Povezana vest:  Ajrtone, kako da te zaboravimo?

Direktor Lagune Dejan Papić rekao je da Laguna uskoro objavljuje zbirke narodnih priča i knjigu epskih pesama koje je Karadžić sakupio. On je priznao i da mu je žao što Laguna nije bila inicijator imenovanja knjižara, ali je veoma srećan što je gradska vlast to prepustila Laguni i knjižarama Delfi. Najavio je i da će nastaviti da dodeljuju knjižarama imena velikih srpskih pisaca i kulturnih pregalaca koji su ostavili značajan trag u srpskoj književnosti i kulturi. Papić je pozdravio i novu inicijativu ministra kulture Vladana Vukosavljevića da se u svakom većem mestu u Srbiji otvore knjižare i istakao da će uskoro biti otvorena knjižara u Lebanu.

Povezana vest:  Katarina Zdjelar predstavlja Srbiju na konkursu Henkel Art. Award. 2012 u Beču

Vuk Stefanović Karadžić (1787–1864) značajan je u istoriji srpskog jezika zbog reforme jezika, zalaganju da narodni jezik bude književni, kao i zbog pisanja prvih srpskih gramatika i rečnika. U istoriji književnosti njegov sakupljački rad sačuvao nam je brojne srpske narodne pesme, priče, zagonetke i običaje.