Martin BojsMartinu Bojsku nagrada Tarner za savremenu umetnost

Škotski umetnik Martin Bojs, čija su dela kombinacija unutrašnjeg dizajna i visokog modernizma, dobitnik je ovogodišnje nagrade Tarner, najpoznatije britanske nagrade u oblasti savremene umetnosti, prenele su agencije.

Fotograf Mario Testino uručio je sinoć Bojsu (44) nagradu u vrednosti od 25.000 funti (41.000 dolara) koja se svake godine dodeljuje britanskom umetniku mlađem od 50 godina.

Bojs je nominovan za samostalnu izložbu u Cirihu na kojoj se našla instalacija u vidu parka u zatvorenom sačinjenog od papira. Bojs je tri galerijska stuba pretvorio u drveće koristeći krep papir, a tu se našla i skupltura napravljena od bibliotečkog stola i nakrivljene kante za đubre.

Povezana vest:  Sajam knjiga – drugi dan u znaku Velikića, Milašinovića i Dragojevića

Žiri je pohvalio Bojsov doprinos buđenju interesovanja kod savremenih umetnika za istorijski modernizam i ocenio da je umetnik razvio i pronašao nove pravce koristeći svoje znanje.

Bojlova instalacija „potrvđuje doslednost njegovog dela, a istovremeno se otvara novom osećaju poetike“, navodi se u saopštenju žirija.

„Reč je o prolazu kroz prostor i prostoru između skulptura, kao i o samim skulpturama“, rekao je umetnik o svom delu.

Povezana vest:  Poznati američki pantomimičar Robert Post na P(h)antomfestu u Vranju

Bojsove skulpture često se sastoje od detalja i predmeta koje je moguće pronaći u parkovima i na drugim javnim prostorima. Ovaj umetnik iz Glazgova poznat je po „astmosferičnim“ instalacijama koje reinterpretiraju urbani spoljašnji prostor u galerijskom.

Nagrada Tarner nazvana je po pejzažisti iz 19. veka Vilijamu Tarneru i ustanovljena je 1984. godine. Nagrađivana dela često su izazivala debate o vrednosti moderne umetnosti. Među ranijim dobitnicima bili su grnčar-transvestit Grejson Peri, slikar Kris Ofili i Dejmijen Hirst.

Povezana vest:  16. NOĆ MUZEJA U SRBIJI – Vudstok, Tuluz-Lotrek i neispričane priče

Nagrada je dodeljena u Baltik centru za savremenu umetnost u gradu Gejtshed na severoistoku Engleske što je drugi put tokom 27 godina dodeljivanja nagrada da je Tarnerova nagrada dodeljena van Londona.