U beogradskom hotelu „Holidej In” održana je konferencija za novinare uoči prvog turnira Evropske lige u fudbalu na pesku, koji će od 23. do 25. juna biti održan u Beogradu, na nacionalnom stadionu za bič soker na Adi Ciganliji.

Ovogodišnje izdanje Evropske lige je 20. po redu. Iz A divizije učešće će uzeti selekcije Rusije, Španije, Nemačke i Francuske, dok su iz B divizije na turniru u glavnom gradu Srbije pored domaće selekcije još Češka, Estonija i Norveška.

Promoter turnira je Miloš Ninković, proslavljeni reprezentativac Srbije, koji je tokom karijere igrao za Čukarički, Dinamo Kijev, Evijan i Crvenu zvezdu, a prošle sezone je sa australijskim Sidnejom osvojio titulu prvaka te zemlje, ujedno je bio proglašen za najboljeg igrača prvenstva.

– Pre svega, izuzetna mi je čast što sam promoter ovog turnira. Bio sam sa momcima pre nekoliko dana, gledao sam trening, video sam da imaju veliku želju da predstave našu zemlju u što boljem svetlu. Pozvao bih ljude da u što većem broju dođu da podrže ove momke, da ostvarimo što bolji rezultat. Otkriću vam da planiram da se oprobam u ovom sportu, s obzirom da sam već pri kraju karijere, imam već 32 godine. Možda i da se pridružim momcima za koju godinu, da probam, da vidim kako sve funkcioniše. Zaista mi se sviđa ovaj sport, verovatno mnogo drugačiji od ovog mog. Znate dobro da sam u Australiji, malo sam se i raspitivao oko bič sokera. Oni kao i mi imaju reprezentaciju, ali ne i ligu. Moja velika je želja da uz pomoć naših ljudi, kojih zaista ima mnogo u Australiji, pogotovo u Sidneju, da organizujemo neki turnir na kojem učestvovati i selekcija Srbije, ili bar prijateljski meč protiv njih. Znam da bi to našim ljudima tamo mnogo značilo, oni jedva čekaju da neko od naših sportista dođe. Daću sve od sebe da to uradim. Još jednom, želim puno sreće momcima na predstojećem turniru i pozivam publiku da ih podrže – rekao je Miloš Ninković.

Povezana vest:  Bufon: Autsajderi smo, Barselona je skoro nepobediva

Kapiten srpske selekcije u fudbalu na pesku Nikola Čubrilović je pozvao publiku da ih podrži na turniru na Adi Ciganliji.

– Želeo bih da vam se zahvalim što ćete pratiti naš turnir, mediji su nam od izuzetne važnosti, ipak je ovo nov sport u Srbiji. Nadam se da će zaživeti i da ćemo u narednih nekoliko godina napraviti ozbiljne rezultate. Fudbal na pesku je izuzetno atraktivan za gledanje, pa bih iskoristio priliku da pozovem ljude da nas podrže. Zaista će imati šta da vide, s obzirom da su tu i selekcije iz evropskog krema iz A divizije. Voleo bih da tribine budu pune na svakom od mečeva – rekao je Nikola Čubrilović, kapiten reprezentacije Srbije u fudbalu na pesku.

Selektor Srbije Dejan Knežević se najpre zahvalio Ninkoviću na pomoći, a potom je pohvalio momke, za koje je rekao da su prilično napredovali u odnosu na prošlu, debitantsku sezonu.

– Hvala najpre Milošu što je pristao da bude promoter turnira, on je sjajan momak i profesionalac. Hvala i svima koji su ove godine sa nama u ovoj priči, da ih ne imenujem pojedinačno. Prošle godine smo se pojavili u ovoj priči, sada je sve to malo drugačije. Ove sezone osim mečeva B divizije u kojoj smo mi, biće igrani i mečevi elitnog karavana. Imali smo dosta treninga, 40-tak, ekipa je ista od prošle godine, sa dvojicom novih igrača, to su Trajković i Martinović. Igrali smo i dva prijateljska meča u Grčkoj, veoma sam zadovoljan svime što smo uradili. Moram da napomenem da ova reprezentacija nije ni profesionalna, pa ni poluprofesionalna. Ovi momci su došli iz čistog amaterizma, vole Srbiju i hoće da igraju za Srbiju. Naša očekivanja su da možemo da nadigramo Češku i Norvešku. Od Estonije smo po mom mišljenju prošle godine izgubili prevelikim rezultatom, ali ćemo probati i njih da savladamo poslednjeg dana turnira u nedelju, iako su daleko iskusniji – rekao je Dejan Knežević.

Povezana vest:  Gvardiola nikada nije izgubio protiv Reala

Svi mečevi obe Divizije biće igrani na nacionalnom stadionu za fudbal na pesku na Adi Ciganliji. Ovaj lep i moderan sportski objekat je smešten na makiškoj strani Ade, nedaleko od otvorenih terena nastavnog centra „Makiš”, na površini od oko 4.400 kvadrata. Stadion je montažni, ima četiri tribine kapaciteta 2.469 mesta, izgrađen po standardima FIFA.

Srbija će takmičenje na turniru Evropske lige početi u petak od 18 časova utakmicom protiv Norveške, dan kasnije u istom terminu rival će biti Češka, a poslednjeg dana turnira, takođe od 18 časova igraće protiv Estonije. Ulaz na sve mečeve prvog turnira Evropske lige biće slobodan.

Osnovna pravila fudbala na pesku:

o četiri igrača i golman na terenu,

o trojica sudija plus merač vremena,

o igra se tri trećine po 12 minuta

o ukoliko je nerešeno, sledi produžetak, potom i penali,

Povezana vest:  Robert Prosinečki: Rastanak sa Zirojevićem

o neograničen broj izmena

o svi slobodni udarci su direktni, igrač nad kojim je načinjen faul mora da izvede slobodan udarac, osim u slučaju ako je povređen,

dimenzije terena su 35-37 sa 26-28 metara,

o crveni karton znači isključenje, zamena ne može ući na teren pre isteka kazne od dva minuta (osim ukoliko u međuvremenu nije postignut gol).

 

Raspored turnira

Prvi vikend (Beograd, Srbija, od 23. do 25. juna)

A divizija: Rusija, Španija, Nemačka, Francuska

B divizija: Estonija, Češka, Norveška, Srbija

 

Drugi vikend (Nazare, Portugalija, od 7. do 9. jula)

A divizija: Ukrajina, Španija, Poljska, Grčka

B divizija: Portugalija, Italija, Švajcarska, Francuska

 

Treći vikend (Moskva, Rusija, od 28. do 30. jula)

A divizija: Rusija, Belorusija, Švajcarska, Grčka

B divizija: Turska, Moldavija, Kazahstan

 

Četvrti vikend (Šiofok, Mađarska, od 11. do 13. avgusta)

A divizija: Portugalija, Belorusija, Poljska, Azerbejdžan

B divizija: Mađarska, Nemačka, Andora, Bugarska

 

Peti vikend (Varnamunde, Nemačka od 25. do 27. avgusta)

A divizija: Ukrajina, Italija, Nemačka, Azerbejdžan

B divizija: Engleska, Rumunija, Holandija, Litvanija

 

Šesti vikend (Italija, od 31. avgusta do 3. septembra)

Superfinale A i B divizije

 

Raspored mečeva na turniru u Beogradu

Prvo kolo (petak, 23 jun):

14,15: Estonija – Češka

15,30: Španija – Nemačka

16,45: Francuska – Rusija

18,00: Norveška – Srbija

Drugo kolo (subota, 24. jun):

14,15: Estonija – Norveška

15,30: Španija – Francuska

16,45: Rusija – Nemačka

18,00: Češka – Srbija

Treće kolo (nedelja, 25. jun):

14,15: Češka – Norveška

15,30: Nemačka – Francuska

16,45: Rusija – Španija

18,00: Srbija – Estonija