Protiv bivšeg funkcionera fudbalskog kluba Dinamo Zdravka Mamića danas je podignuta nova optužnica koja ga tereti da je, zajedno s još šestoricom optuženih, iz zagrebačkog kluba preko inostranih firmi od transfera igrača izvukao najmanje 144 miliona kuna, objavilo je tužilaštvo.

Uz Zdravka Mamića je optužnica pred sudom u Osijeku podignuta i protiv njegovog sina Maria, brata Zorana, kao i bivšeg čelnika Dinama Damira Vrbanovića, sada izvršnog predsednika Hrvatskog fudbalskog saveza, preduzetnika Sandra Stipančića i Igora Krote, kao i menadžera Nikia Vuksana.

Povezana vest:  SRBIJA – ŠKOTSKA SASTAVI, Stojković na golu, Tadić i Đuričić predvode napad

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) objavila je na svojim internet stranicama da optužnica tereti Zdravka Mamića za zloupotrebe u privrednom poslovanju, odnosno da je od kraja 2004. povezao u zločinačko udruženje ostale optužene da bi preko više sumnjivih stranih firmi izvlačio novac od transfera igrača a na štetu Dinama.

Sumnja se da je Zdravko Mamić s ostalim optuženima dogovarao fiktivne ugovore izmedju Dinama i stranih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vinsenta i Grenadina, Belizea, SAD, Hong Konga i Gibraltara, za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača. Račune za te nepostojeće usluge plaćao je Dinamo na račune stranih firmi.

Povezana vest:  Lalatović: Zadovoljan sam prikazanom igrom

Prema navodima tužilaštva, Dinamo je na taj način oštećen za najmanje 18,8 miliona evra, 500.000 funti i 200.000 dolara, što je u protivrednosti više od 144 miliona kuna. Uz navedeno, Dinamo je neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7, 3 miliona evra.

Bivšim funkcionerima fudbalskog kluba Dinamo, braći Zdravku i Zoranu Mamiću već se sudi zbog sumnje da su izvlačeći novac od transfera igrača, utajom poreza i drugim nezakonitostima oštetili zagrebački klub za oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra), a državni budžet za 1,6 miliona evra. U tom postupku sudi se i Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru.

Povezana vest:  Monpelje ponovo na vrhu

Sudjenje najmoćnijem čoveku hrvatskog fudbala i ostalima počelo je krajem aprila na osječkom Županijskom sudu, a svi optuženi su odbacili optužbe. Optužnica je podignuta pred osječkim sudom umesto u Zagrebu gde se vodila istraga i to zbog Mamićeve povezanosti s više zagrebačkih sudija.