zvezda_slovan_2KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE

I Zvezda ispala, Srbija bez predstavnika u Ligi Evropa

 

Fudbaleri Crvene zvezde završili su takmičenje na evropskoj sceni za ovu sezonu, pošto su večeras u Bratislavi igrali nerešeno sa Slovanom 1:1, u revanš utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evropa. Slovan je poveo već u 2. minutu kada je kapiten Zvezde Slavoljub Đorđević zatresao sopstvenu mrežu posle centaršuta domaćih sa leve strane.

Izjednačujući gol za Zvezdu postigao je Brazilac Kadu u 73. minutu, ali to nije bilo dovoljno da crveno-beli nadoknade zaostatak iz prvog meča sa Slovanom u Beogradu, kada su izgubili sa 1:2.

Igrači i članovi stručnog štaba crveno-belih najavljivali su preokret u Bratislavi, ali se pokazalo da Zvezda jednostavno nema kvalitet za Evropu. Slovan je već u 2. minutu stigao do vođstva, koje za Zvezdu u suštini ništa nije menjalo, pošto su joj i dalje bila potrebna dva gola.

Mamadu Bagajoko je centrirao sa desne strane, a Pavle Ninkov loše reagovao, pa je lopta produžila do suprotnog dela terena. Milan Ivana je ponovo centrirao, a kapiten Zvezde Slavoljub Đorđević nespretno reagovao i glavom zatresao sopstvenu mrežu.

Povezana vest:  Mandanda se povukao iz reprezentacije zbog povrede vrata

Dva minuta kasnije meč je prekinut, pošto je na stadionu Pasjenki nestalo svetla. Prekid je trajao skoro 50 minuta.

Nastavak je doneo terensku inicijativu Zvezde, ali je bilo očigledno da srpski vicešampion u napadu nema rešenja za disciplinovanu odbranu domaćih, koji su u nekoliko navrata kontrama ugrozili gol beogradskog tima.

Karim Gijede je dobro šutirao u 13. minutu, ali je golman Zvezde Saša Stamenković uspeo da ukroti loptu džabulani, koja se na nedavnom Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi pročula zato što je njena putanja izuzetno nepredvidljiva.

Zvezda je prvi put zapretila u 20. minutu kada je Dejan Milovanović iz slobodnog udaraca sa 25 metara dobro šutirao, ali je golman Slovaka Matuš Putnocki vrhovima prstiju izbacio loptu u kornu.

Miloš Trifunović, strelac jedinog gola za Zvezdu u prvom meču, u 42. minutu je glavom gađao tik pored dola, a najbolju priliku u prvom poluvremenu imao je Ognjen Koroman čiji je šut iz voleja sa 10 metara u sudijskoj nadoknadi Putnocki paradom zaustavio. Trifunović je blizu gola bio i u 53. minutu kada je posle centaršuta Ninkova prebacio gol.

Povezana vest:  LIGA EVROPA, Navijači Steaue ljuti na poljskog sudiju

Potom su obe ekipe ostale lišene pomoći svojih kapitena, Slavoljuba Đorđevića i Radeka Dosudila, koji su isključeni 57. minutu zbog koškanja više igrača. Zvezda je u 62. minutu i postigla gol, ali je on opravdano poništen zbog ofsajda Trifunovića.

Ubrzo je Zvezdi i priznat gol, pošto se Kadu u 73. minutu oslobodio čuvara i sa 18 metara levom nogom precizno šutirao, pa se lopta o stativu odbila u mrežu Slovana.

Nastavila je Zvezda da napada do samog kraja meča ne bi li postigla drugi gol i izborila se za produžetke.

Trener Ratko Dostanić štopera Đorđevića zamenio je vezistom Milanom Jeremićem, u igru su ušli i napadači Branimir Subašić i Aleksandar Jevtić, ali Zvezda nije uspela da stvori ni pravu šansu, pa će se u nastavku sezone koncetrisati na Superligu i Kup Srbije.

Povezana vest:  Čelsi bolji od Mančester sitija

Jedinu priliku imala je posle sudara Putnockog sa saigračem zbog čega je lopta ispala golmanu Slovana, ali Trifunović nije uspeo da stigne do nje.

Srbija je tako ostala bez predstavnika u Ligi Evropa, pošto je OFK Beograd ranije danas eliminisan od Galatasaraja, a Spartak od Dnjipra. Samo je šampion Partizan ostao na evropskoj sceni, pošto je juče izbacio Helsinki, pa će igrati plej of za plasman u Ligu Šampiona, a ako i izgubi u toj rundi takmičenja nastupaće u grupnoj fazi Lige Evropa.

Stadion: Pasjenki.

Sudija: Markus Strombergson (Švedska).

Slovan: Putnocki, Salata, Grendel (pd 68′ Kis), Božić (od 88′ Kolčak), Ivana (od 76′ Kuzma), Silvestr, Bagajoko, Guede, Janošik, Had, Dosudil.

Crvena zvezda: Stamenković, Tošić, Vilotić, Đorđević, Ninkov, Milovanović (od 81′ Subašić), Isah, Kadu, Koroman (od 88′ Jevtić), Vešović (od 62′ Jeremić), Trifunović.