logo_andrleht__belgijaPROTIVNIK PARTIZANA NA SKENERU

Anderleht za respekt

 

Belgijski gigant Anderleht je sigurno najteži mogući protivnik kojeg su crno-beli u Nionu mogli da dobiju! Ni danski Kopenhagen, ni izraelski Hapoel, ni češka Sparta, a čak ni švajcarski Bazel (kao jedini klub koji je figurirao kao mogući rival, a koji ima veći klupski koeficijent od Anderlehta) ne mogu realno da se mere sa šampionom Belgije. Ni po kvalitetu, a pogotovo ne po tradiciji i „zvučnosti“ svog imena… Partizanu ostaje da se u dvomeču protiv silnih Belgijanaca isprsi onako kako to najbolje zna i ume, pa će se videti šta će biti posle 180 minuta igre.

„Royal Sporting Club Anderlecht“ je osnovan još 27.05.1908. godine. Riznica njegovih osvojenih trofeja je ne puna, već prepuna! To se tiče kako njegove domaće (belgijske), tako i međunarodne fudbalske scene:

 

Titula šampiona Belgije – 30 trofeja (poslednji put 2010. godine)

Kup Belgije – 9 trofeja (poslednji put 2008. godine)

Belgijski Superkup – 9 trofeja (poslednji put 2010. godine)

Belgijski Liga kup – 1 trofej (2000. godine)

 

UEFA Cup Winners’ Cup – 2 trofeja (1976. i 1978. godine)

UEFA Super Cup – 2 trofeja (1976. i 1978. godine)

Povezana vest:  Iguain: U Realu nisu verovali u mene

UEFA Cup – 1 trofej (1983. godine)

 

Dodamo li ovim internacionalnim uspesima Anderlehta u prošlosti i činjenicu da su još dva puta bili poraženi finalisti Kupa kupova (1977. i 1990. godine), kao i da su 1984. godine (godinu dana nakon osvajanja Kupa UEFA) takođe igrali u finalu istog tog takmičenja – onda je i više nego jasno kakva je Anderleht „fudbalska ala“ i u evropskim razmerama.

U Evropi je Anderleht do danas odigrao čak 320 zvaničnih utakmica. Više od polovine tih mečeva (tačno 168 utakmica) je odigrao u najeminentnijem evropskom klupskom takmičenju – u Kupu šampiona, odnosno (od sezone 1992/93) u Ligi šampiona. Kad smo već kod Lige šampiona (u kojoj su puno puta nastupali, poslednji put u sezoni 2006/07), treba reći i to da su u poslednje 3 sezone zabeležili neuspehe u kvalifikacijama – 2007. ih je u 3. kolu kvalifikacija eliminisao turski Fenerbahče, 2008. je bolji od njih (i to već u 2. kolu kvalifikacija!) bio beloruski BATE, a prošle 2009. godine ih je u 3. kolu kvalifikacija (i to u onom jačem „ogranku“ istih) francuski Olimpik iz Liona „razmontirao“ sa 5:1 u Lionu i sa 3:1 u Briselu. Dakle sad su već postali itekako „gladni“, tj. željni svog novog učešća u Ligi šampiona, što će ih sigurno samo dodatno motivisati na poslednjem stepeniku koji se zove beogradski Partizan. Prošlu sezonu 2009/10 su završili kao zvanično 45. klub na klupskoj rang listi UEFA, sa koeficijentom od 42,580 bodova sa kojim su ušli u ovu sezonu 2010/11, tj. u žrebove za 3. kolo kvalifikacija, odnosno za plej of Lige šampiona. U plej of su se plasirali sigurnim i rutinskim pobedama protiv velškog šampiona TNS (3:1 u gostima i 3:0 u Briselu).

Povezana vest:  Mediji: Klop vraća Džerarda u Liverpul

Ipak, njega treba ovog trenutka uzeti sa rezervom kad su u pitanju budući mečevi Partizana i Anderlehta, zato što je krajnji rok za prijavu igrača za plej of Lige šampiona ponedeljak, 9. avgust (tj. ponoć sa 9. na 10. avgust). To znači da je dopuna (ili izmena) ovog igračkog kadra Belgijanaca moguća u naredna 2-3 dana. Anderleht je u svakom slučaju „mešavina“ Belgijanaca i stranih igrača, s obzirom da u igračkom kadru ima i Argentince, i Čehe, i par tamnoputih igrača sa afričkog kontinenta, a tu je naravno i svima nama poznato Partizanovo dete Nemanja Rnić, koji za Anderleht nastupa još od leta 2008. godine kada se, odmah posle Partizanove osvojene titule u Kruševcu, preselio iz Beograda u Brisel. Anderleht ima pregršt sjajnih pojedinaca u svom igračkom kadru – prednjače sigurno napadači Lukaku, De Suter i Suarez, tu su zatim vezisti Leger, Žile, Klještan itd, dok u odbrani Čeh Lecjak i Mađar Juhaš završavaju najveći deo posla.

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA EP, Tuča slovenačkih navijača uoči meča sa Italijom

Skauting-timu crno-belih predstoji svakako užasno težak i zahtevan posao. Belgijski šampion i njegova igra se mora skenirati do najsitnijeg detalja ne bi li se tu pronašla makar neka „crna rupa“ u koju bi Partizan probao da „ugura“ svog favorizovanog protivnika.

U ovoj sezoni je Anderleht, osim već pomenutog dvomeča protiv velškog TNS-a, odigrao za vikend i utakmicu 1. kola belgijskog prvenstva u kojoj je kao domaćin savladao novajliju u ligi KAS Ojpen rezultatom 4:1. Do prve utakmice protiv Partizana u Humskoj (u sredu, 18. avgusta), Belgijanci će odigrati još dva meča: U 2. kolu šampionata Belgije gostuju ekipi ŠARLOA (sutra, u subotu 7. avgusta), a u okviru 3. kola dočekuju sedam dana kasnije (u subotu, 14. avgusta) ekipu ŽERMINALA. Nakon gostovanja u Beogradu, Anderleht u prvenstvu Belgije gostuje LOKERENU (subota, 21. avgust), a revanš meč između Anderlehta i Partizana zakazan je za utorak, 24. avgust na stadionu „Constant Vanden Stock“ u Briselu.