Predsednik Perua Martin Viskara izjavio je danas da država treba da pomogne kapitenu fudbalske reprezentacije te zemlje Paolu Gereru u pokušaju da ukine suspenziju pred Svetsko prvenstvo.

Gerero je trebalo da predvodi Peru na šampionatu u Rusiji ovog leta, ali mu je Sud za sportsku arbitražu (CAS) nedavno do januara produžio suspenziju zbog dopinga koja je isticala uoči Mundijala.

Povezana vest:  Dijego Maradona zagrejan za vođenje Portugala

Predsednik Perua je tražio od vlade te zemlje i ambasadora te zemlje u Bernu da pomognu Gereru u pokušaju da ospori kaznu pred Vrhovnim sudom Švajcarske.

Paolo Gerero ima pravo da traži od švajcarskih federalnih sudija da prouče odluku koju je CAS objavio u ponedeljak, da mu se produži suspenzija zbog pozitivnog testa na metabolit kokaina.

Povezana vest:  Stanković: Završeno tek prvo poluvreme, oni nisu za potcenjivanje

Sportski sud je produžio šestomesečnu suspenziju Svetske fudbalske federacije (FIFA) na 14 meseci, zbog čega će Gerero verovatno propustiti prvo pojavljivanje Perua na svetskim šampionatima još od 1982. godine.

CAS je prihvatio da Gerero nije nameravao da pije kontaminirani čaj i da to nije dovelo do poboljšanja performansi na kvalifikaconoj utakmici sa Argentinom u oktobru. Puna presuda još nije objavljena.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Rezultati utakmica šestog kola Lige šampiona i tabela

Švajcarski federalni sud može da interveniše ako se zloupotrebi pravni proces, a privremena odluka bi mogla da se donese pre prve utakmice koju će Peru igrati u Rusiji 16. juna.

Reprezentacija Perua će na Svetskom prvenstvo biti u grupi sa Danskom, Francuskom i Australijom.