Bivši čelnik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić danas je na sudu u Osijeku nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora za izvlačenje novca iz tog fudbalskog kluba.

Mamić nije bio na izricanju presude, jer je u utorak, dan uoči izricanja presude, otišao u susednu BiH, u Međugorje. Na izricanju presude nisu bili ni ostali optuženi u tom slučaju, koji su takođe osuđeni na zatvorske kazne.

Brat Zdravka Mamića, bivši trener Dinama Zoran Mamić osuđen je na četiri godine i 11 meseci, bivši direktor Dinama Damir Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva meseca zatvora.

Povezana vest:  Britanski mediji: Benteke prelazi u Liverpul

Ako presuda postane praosnažna, svi osuđeni moraće da vrate nepripadnu imovinsku korist. Po hrvatskom zakonu osobe osuđene na kaznu veću od pet godina moraju u zatvor do pravosnažnosti presude.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) tereti ih da su izvlačenjem novca od transfera igrača, utajom poreza i drugim nezakonitostima oštetili zagrebački klub za oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra), a državni budžet za 1,6 miliona evra.

Povezana vest:  Džeko rekao "DA" Interu, Romi 15 miliona

Među spornim transferima su i transfer kapitena hrvatske fudbalske reprezentacije i igrača Real Madrida Luke Modrića i igrača Liverpula Dejana Lovrena u strane klubove.

Tužilaštvo smatra da dvojica igrača prilikom odlaska iz Dinama u Totenhem, odnosno u Olimpik Lion, nisu imala pravo na 50 odsto transfernog obeštećenja, već da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama.

Povezana vest:  Viljaš-Boaš: Osećam privilegiju dolaskom u Totenhem

Obojica su svedočila na suđenju Mamiću ; u njegovu korist. Zbog promene delova iskaza datih tokom istrage u korist Zdravka Mamića, tužilaštvo je pokrenilo istragu protiv dvojice fudbalera, a u međuvremenu je protiv Modrića podiglo i optužnicu zbog davanja lažnog iskaza na suđenju Mamiću.

Suđenje najmoćnijem čoveku hrvatskog fudbala i ostalima počelo je krajem aprila 2017. na osječkom Županijskom sudu, a svi optuženi su odbacili optužbe. Sudi im se u Osijeku zbog Mamićeve povezanosti s više zagrebačkih sudija.