FUDBALSKA-LOPTAU Beogradu preminuo Stjepan Bobek

 

U Beogradu je rano jutros, u 87. godini, preminuo Stjepan Bobek, nekadašnji fudbaler i trener Partizana i rekoder po broju golova u dresu jugoslovenske reprezentacije. Lekari Hitne pomoći konstatovali su Bobekovu smrt 48 minuta posle ponoći.

Stjepan Bobek je rođen 3. decembra 1923. u Zagrebu. Već sa trinaest ipo godina igrao je za prvi tim Viktorije, nižerazrednog kluba. Kao dvadesetogodišnjak postao je centarfor Građanskog, a 1945. godine došao je u Partizan i za crno bele igrao sve do 1959. godine. Za tih 13 godina Bobek je odigrao 468 utakmica i dao 403 gola. Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je 63 utakmice i postigao 39 golova.

Povezana vest:  Miroslav Ðukić odveo Valjadolid u Primeru

Bio je centarfor, individualista, sjajan dribler i neobično vešt golgeter. Kasnije je dobio ulogu konstruktora igre. Igrao je za tim uživajući u pripremanju šansi saigračima. Njegov poslednji pas najčešće je bio pola gola, a njegovo rolanje lopte i zlatna peta ostali su u jugoslovenskom fudbalu pod Bobekovim zaštitnim znakom kao i lična kreacija.

Kao fudbaler Partizana, Bobek je osvojio dva prvenstva i četiri kupa. Bio je učesnik dva svetska prvenstva – u Brazilu 1950. i u Švajcarskoj 1954, kao i dve Olimpijade – u Londonu 1948. i u Helsinkiju 1952.

Povezana vest:  Bajković novi član belgijskog Lirsa

U svojstvu trenera imao je više uspeha – pet šampionskih titula, dva kupa (grčki i tuniski) i jedno prvo mesto u drugoj saveznoj ligi (sa Vardarom). Za najboljeg fudbalera Partizana svih vremena izabran je 1995. godine.