uefa_logo copyUEFA BEZBEDNOST

Skup u Beču o bezbednosti navijača

 

Velika većina fudbalskih navijača, njih 98 odsto, ne prave probleme na stadionima, uvereni su eksperti koji su se okupili u Beču da bi razmotrili nove medote zaštite od huligana i kriminalaca.

Na konferenciji, koja je prvi put organizovana 2001. u Amsterdamu, učestvuju predstavnici policije, UEFA, klubova i političari, koji razmatraju probleme bezbednosti navijača u želji da je poboljšaju.

„Radujemo se što nismo samo domaćini skupa, već možem da prenesemo svoja iskustva sa prošlog prvenstva Evrope“, kazala je ministarka unutrašnjih poslova Austrije Marija Fekter otvarajući skup koji se bavi predstojećim početkom Lige šampiona i kvalifikacija za prvenstvo Evrope 2012. godine.

Povezana vest:  LIGA EVROPE, Valensija nadomak četvrtfinala, Porto bolji od Napolija

Fekter je istakla da Austrija želi da prenese svoje znanje i dodala da je takozvana medota 3 D – „dijalog- deeskalacija-delovanje“ – dobila međunarodno priznanje.

Ministarka unutrašnjih poslova Belgije Anemi Turtelbum, čija zemlja trenutno predsedava Evropskom umnijom, rekla je da joj je tema bezbednosti na stadionima veoma važna, jer je Belgija preživela katastrofu na Hejselu.

Povezana vest:  Mladi fudbaleri Milana vređani na rasnoj osnovi

Ona je ocenila da je potrebno više dogovaranja i zajedničkih standarda na evropskom nivou. Projekte o bilateralnoj policijskoj saradnji, kako je dodala, želi da podrži EU.

Prema njenim rečima, nisu važni samo odgovarajuća infrastruktura na i oko stadiona, već je neophodna i funkcionionalna komunikacija policije, vatrogasaca i hitne pomoći.

Potpredsednik UEFA Džozef Mifsud želi da na tribinama ubuduće vidi više žena i dece.

Povezana vest:  Čelsi pobedio Arsenal sa 6:0, duel obeležio i sudija

-Da bi utakmica mogla da bude izlet za čitavu porodicu, moramo imati apsolutnu bezbednost – ukazao je on i dodao da je to moguće samo ako postoji saradnja organizatora sa politikom, kako na lokalnom, tako i na nivou EU.

On je, međutim, priznao da tragedije poput one na Hejselu ili nedavno za vreme Parade ljubavi u Nemačkoj ne mogu biti nikada u potpunosti isključene.