nikola_zigic_vs_gre

KVALIFIKACIJE ZA EP 2012

Srbija sigurna na Farskim Ostrvima

Fudbalska reprezentacija Srbije savladala je večeras u Toršavnu selekciju Farskih Ostrva sa 3:0 i pobedom počela takmičenje u Grupi C kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine. Pobednik je odlučen u prvih 20 minuta, kada je Srbija postigla prva dva gola. Prvi Danko Lazović u 14. minutu, a drugi u 18. kapiten Dejan Stanković iz slobodnog udarca. Konačan rezultat je postavio Nikola Žigić u sudijskoj nadoknadi.
Srbija će narednu utakmicu igrati u utorak u Beogradu kada će dočekati Sloveniju. Kasnije će za protivnike imati i Italiju, Severnu Irsku i Estoniju. Sve te ekipe biće daleko veći izazov od Farana, koji poslednjih godina ne važe za potpune austajdere, ali je u duelu sa Srbijom bilo očigledno da osim borbenosti oni nemaju čime da pariraju rivalima.
Početna inicijativa Srbije brzo je dala rezultat. Prvu ozbiljnu šansu Srbija je imala u devetom minutu, kada je Lazović posle pasa Milana Jovanovića bio neprecizan sa šest metara. Napadi su se isplatili u 14. minutu. Jovanović je krenuo u novi solo prodor, ali je pao u kaznenom prostoru Farana. Pri tom je i oborio trojicu fudbalera domaćih i rukom sa zemlje loptu dodao Žigiću.
Visokom srpskom napadaču je loptu iz nogu izbio golman Farskih Ostrva Gunar Nilsen, ali je ona došla do Lazovića, kome nije bilo teško da sa 10 metara zatrese nebranjenu mrežu. Četiri minuta kasnije Srbija je duplirala vođstvo, pošto je Stanković iz slobodnog udarca sa 18 metara vrlo precizno plasirao loptu u gornji levi ugao Nilsenovog gola.
Srpski fudbaleri su posle drugog gola smirili igru, pa su i šanse bile ređe. Do kraja prvog poluvremena probao je samo još Jovanović u 30. minutu, kada se oslobodio čuvara i šutirao iskosa, ali je Nilsen bio na mestu.
Prvu šansu u nastavku ponovo je imao Lazović u 62. minutu. Žigić mu je petom prosledio loptu, ali je Lazović oklevao, iako je ispred sebe imao samo protivničkog golmana, pa je prilika propala. Priliku je dva minuta kasnije imao i Jovanović posle duplog pasa sa Zdravkom Kuzmanovićem, ali je pogodio samo spoljni deo mreže.
Potom je usledio period dominacije domaćeg tima, koji je nekoliko puta opasno ugrozio gol Srbije na kome je prvi put na takmičarskoj utakmice stajao Anđelko Đuričić. Uglavnom je pretio Simun Samuelson, koji je u 69. minutu snažno šutirao sa 30 metara i bio za malo neprecizan. U 75. je dobro centrirao po zemlji, njegovi saigrači su promašili loptu, koja je umalo prevarila Đuričića i završila u mreži.
Ofanzivna igra umalo se Faranima osvetila u 83. minutu kada su posle brze kontre petorica srpskih fudbalera izbila pred golmana i jednog odbrambenog igrača domaćih. Jovanović je na kraju bio sam pred Nilsenom, ali nije uspeo da ga lobuje.
Konačan rezultat postavio je u 91. minutu Žigić posle odlične asistencije rezerviste Miloša Ninkovića. Žigić je potom obišao Nilsena i zatresao protivničku mrežu. Srbija je tako zabeležila pobedu na jubilarnoj, 50. utakmici u reprezentativnom dresu za Žigića i Nemanju Vidića, kao i prvu na kojoj je ekipu sa klupe predvodio Aleksandar Janković.
Bivši trener Zvezde je menjao na četiri utakmice suspendovanog selektora Radomira Antića, koji je kažnjen zbog vređanja sudije na Svetskom prvenstvu zbog čega neće moći da na klupi bude i na naredna tri meča reprezentacije.
Stadion: Torsvelur, Toršavn.
Sudije: Tusen, Manžen, Tropano (svi iz Luksemburga).
Srbija: Đuričić, Rukavina, Vidić, Subotić, Obradović (od 46′ Luković), Stanković (od 58′ Petrović), Kuzmanović, Krasić, Jovanović, Lazović (od 82′ Ninković), Žigić.
Farska Ostrva: Nilsen, Udsen (od 46′ Muritsen), Rubeksen, Davidsen, Gregersen, Naes, Benjaminsen, Petersen (od 73′ J. Hansen), Samuelsen, Holst (od 79′ A. Hansen), Edmundson.

Povezana vest:  JELEN SUPERLIGA, Rezultat prve utakmice osmog kola i tabela